Det er sjelden vare at Fylkesmannen opphever vedtak i et folkevalgt organ med begrunnelse i at det ikke er blitt til på lovlig måte. I desember 2015, i forbindelse med behandlingen av budsjettet for 2016, vedtok kommunestyret med 18 mot 17 stemmer i praksis å skjerme non-profittstiftelsen Betania mot full konkurranse som leverandør av helstetjenester til Alta kommune. Fylkesmannen slår fast at vedtaket aldri ville blitt til dersom KrFs Knut Klevstad hadde blitt erklært inhabil.

Juridisk avdeling hos Fylkesmannen etterlater ingen tvil om at Klevstad faktisk var inhabil og skulle fratrådt. KrF-politikeren er driftssjef ved Betania, men deltok likevel fullt ut behandlingen. I vedtaket nevnes ikke Betania ved navn, men det brukes formulering som «ideelle organisasjoner». Alta kommune har kun en ideell leverandør av helsetjenester; Betania-stiftelsen.

Det hører med til historien at Klevstad tidlig i det aktuelle kommunestyret ba om å få vurdert sin habilitet med tanke på sin rolle hos Betania i forhold til budsjettdrøftelsene. Kommunestyret vurderte han som habil for behandling av budsjettet. Men både Klevstad og flertallskonstellasjonen, med Ap-ordfører Monica Nielsen i spissen, burde ha sett at da Betanias rolle som tjenesteleverandør dukket opp som tilleggsforslag, burde det vært gjort en ny habilitetsvurdering.

Fylkesmannens oppheving av vedtaket er derfor først og fremst et solid prestisjemessing tap for posisjonspartiene og ordføreren som møteleder, men svekker også tillit og troverdighet til kommunestyret. En av sideeffektene av Fylkesmannens vurdering er at kommunestyret i framtiden må legge seg på en konservativ tolkning av habilitetsloven. I en periode hvor nettopp habilitet har vært svært framtredende, kan dette få dramatiske politiske konsekvenser.

Vi ser ikke at «voksenopplæringen» til Fylkesmannen kommer til å gi endret politisk kurs, heller ikke knyttet opp til Alta kommunes framtidige samarbeid med Betania. Til tross for EU-direktivet som Høyre/Frp-regjering har sagt skal inntas i norsk lovverk, tror vi Alta kommune vil gjøre det som er mulig for å skjerme Betania-stiftelsens sykehjemskontrakter fra full konkurranseutsetting. Det betyr å tilrettelegge for et langsiktig samarbeid med non-profittstiftelsen innenfor lovens rammer, rett nok en omgåelse av lovens intensjon, men like fullt mulig dersom der det er politisk ønskelig.

Betania-stiftelsen har i generasjoner gitt en meget viktig bidrag til helse- og omsorgstilbudet i Alta. Et fortsatt samarbeid mellom stiftelsen  og kommunen har stor legitimitet i befolkningen. Politisk står ordførerpartiene samlet bak å videreføre samarbeidet med Betania, mens den blå delen av kommunestyret ønsker å slippe til Aleris og andre store nasjonale og internasjonale selskaper i konkurranse med Betania. Det er et stemningsskifte fra den samarbeidserklæringen de borgerlige partiene styrte kommunen etter da de inntok ordførerkontoret i 2011. Da hadde de som et eget punkt å styrke samarbeidet med Betania.