Alta som Frp-bastion

– I Alta er det nemlig enklere sagt enn gjort å plukke stemmer for tiden.

Illustrasjonsfoto. Claus Jørstad, Trine Noodt og Bengt Rune Strifeldt. 

leder

Folkerike Alta blir en nøkkel i kampen om stortingsplasser neste høst, ikke minst når det gjelder blå representasjon. I Alta kan det nemlig se ut til at Frp har befestet sin posisjon som Arbeiderpartiets store utfordrer når det gjelder sete på tinget. Det kan gi hodepine for Høyre.

Den ferske meningsmålingen Infact har laget for Amedia-avisene i Finnmark viser status quo i forhold til dagens mandatfordeling. Arbeiderpartiet beholder to, mens Høyre og Frp tar ett hver. Utjevningsmandatet SV besitter i dag er like uforutsigbar som finnmarkssommeren, så der er nasjonale trender mer utslagsgivende enn innsatsen til Kirsti Bergstø. Der i gården bør man konsentrere seg om å jobbe seg over sperregrensen, for å være aktuell i kampen om smulene.

Arbeiderpartiet gjorde et forholdsmessig godt fylkestingsvalg, så det er ingen overraskelse at partiet har framgang på en stortingsmåling. Det store spørsmålet er om partiet kan klare å tilrive seg tre mandater, noe som vil kreve opp mot 50 prosentpoeng. Det er faktisk innenfor rekkevidde, men da må det meste stemme, bokstavlig talt.

Målingen er gjort før personkabalen er lagt i de forskjellige partiene, men her kan strategiske valg få betydning på begge sider av frontlinjen. I Ap tyder det meste på at Runar Sjåstad og Ingalill Olsen holder fortet og kan innkassere «trygge» topplasseringer, men jokeren kan bli Ulf Tore Isaksen fra Alta. Han er blant Alta-bosatte politikere med god standing i hele fylket – i tillegg til at han kan bli en magnet i den mest folkerike regionen. Nominasjonsprosessen går akkurat nå i sømmelige former, men dette er som kjent ingen søndagsskole – så det er fullt mulig med ekstraordinære grep som kan endre bildet.

I Alta er det nemlig enklere sagt enn gjort å plukke stemmer for tiden. Alta Ap gjorde ikke noe brakvalg i høst – og trenden er at partiet gjør det merkbart dårligere i Nordlysbyen enn i resten av Finnmark. Infact-målingen styrker dette bildet og viser at Alta har blitt en aldri så liten bastion for Frp. På målingen får de sterke 23 prosentpoeng, mot 14 i hele fylket.

Det tror vi skyldes at Alta Frp scorer på den jobben varaordfører Ronny Berg gjorde i forrige periode, med dagens gruppleder Bengt Rune Strifeldt som våpendrager. I kommunevalget sopte de Høyre av banen og denne målingen viser at situasjonen fortsatt er at Frp er spydpisser på borgerlig side.

ed en forventet 1. kandidat fra Alta vil Frp ha svært gode odds for å hanke inn andremandatet fra Finnmark, men her vil naturligvis også nasjonale trender slå inn.