Det mest interessante for oss nå er hvor vi skal kjøre barna våre i framtiden

– Altas 1-4-skoler bør begge bygges ut, men blir trolig heller kuttet ved første anledning. Da bærer det ut på kjøretur med smårollingene, skriver Tom Skoglund.

MER AV DETTE: Køen som strekker seg gjennom Bossekop blir neppe kortere når Aronnes-foreldrene må bile de minste ungene til skolen, mener Tom Skoglund.  Foto: Arkiv / Jan-Erik Steine

kommentar

I det pågående kapittelet i skoledebatten er det kampen mellom Bossekop og Komsa har fått alt fokus. Ikke unaturlig, da det er her «Monsterskolen» eller «Den mellomstore, hypermoderne skolen» - alt etter hvilke briller du tar på deg – skal vedtas oppført.

Under tirsdagens debatt på Alta bibliotek, streamet av mine dyktige kolleger i Altaposten, ledet bibliotekets Ole David Østli og mediehusets Jarle Mjøen en saklig og fin debatt. En debatt som også avslørte at skoleavgjørelsen gjøres på et dels mangelfullt grunnlag.

Dyre og dårlige?

Et av kronargumentene som har vært ført fra et – skal vi tro heiagjengen – samlet fag- og forskningsmiljø, administrasjon og posisjon, er at Alta har en for dyr og for dårlig grunnskole. De fleste vegrer seg for å si det siste, men trekker gjerne fram undersøkelser som påpeker nettopp dette. Kommunebarometeret er Ole Steinar Østlyngen og Aps beste venn, Alta kommer på 399. plass på de nasjonale prøver. Den enkle konklusjonen er at vi har for mange og for små skoler.

Vi fikk i debatten tirsdag balansert dette skremmebildet betraktelig av Helge Christian Pedersen fra lærerutdanningene ved UiT. Hans budskap var at det blir helt feil å se seg blind på nasjonale prøver. Dårlige resultater her kan nemlig like godt indikere at skolene ikke har lagt seg på et testregime men at andre verdier vektes vel så høyt. Ei heller det «faglig funderte» utsagnet om at store skoler er bedre enn små kan automatisk overføres til Alta, påpekte han. Disse undersøkelsene henter for det meste resultater fra USA.

Hvor nært er nærskolen?

Men det de aller fleste er enige i (her har jeg ikke sjekket med nevnte Pedersen, for ordens skyld) er at det har en kvalitetsmessig negativ konsekvens for barna å måtte gjennomgå et skolebytte midt i grunnskolen, slik Aronnes- og Kaiskuru-elever har måttet gjøre siden skolene ble etablert. Derfor har det også vært tatt til orde for å bygge ut begge disse, til 1-7 en-parallells skoler.

Med dagens skoleregime skjer neppe dette. Det mest sannsynlige scenarioet er at en storskole i Komsa eller Bossekop vil dra Aronnes med i dragsuget. Det er tross alt økonomisk billigere å fjerne en 1-4 skole enn å bygge denne ut til 1-7.

Det samme gjelder i Kaiskuru, hvor elever fra førsteklasse og opp sikkert kan sluses inn til «nærskolen» på Elvebakken eller til en utbygd Saga. Det handler bare om å tøye nærskoleprinsippet, en utprøvd øvelse i Ap-land.

Her blir det bil!

Utfordringen for meg og min familie – og andre Aronnes- og Kaiskuru-familier – er avstanden smårollingene må sykle eller traske for å komme seg til nevnte storskole. For oss blir det 3,1 kilometer til Komsa, 4,3 til Bossekop. Det sier seg selv – her blir det bil året rundt. Buss tar vi når vi føler at ungene er klare for det, men med tre år mellom våre to små blir det å belage seg på å belaste trafikknettet vårt ytterligere de kommende årene. Og slik det ser ut nå kommer belastningen ved en av flaskehalsene langs E6; forbi Bossekop skole. Beklager på forhånd til folk i Bossekop at vi vil legge stein til byrden og bidra til køen!

Tatt i betraktning Statens vegvesen sin sabelrasling rundt det sprengte veinettet vårt var det interessant å registrere varaordfører Anita Håkegård Pedersen kort og kontant avfeie problematikken under tirsdagens debatt. Trafikale løsninger tar man i samme slengen som man bygger ut skolen i Bossekop eller ved Komsa. Som om ikke vei koster…

Regnestykket hadde vært interessant å se. Men det finnes ikke.

Skal man være skikkelig nøye på det bør et slikt regnestykke inkludere den tapte folkehelsa ved å sende ungene med bil eventuelt buss heller enn til fots til en nærskole som for oss ligger 800 meter unna.

Tom Skoglund,

tobarnsfar fra Aronnes og

nyhetsredaktør i Altaposten

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

kommentar