Omstridt blodprøve for gravide innføres

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix 

kommentar

Den omstridte blodprøven som kan avdekke om gravide bærer på et foster med Downs syndrom kommer trolig neste vår.

Regjeringen bestemte i mars i år at enkelte gravide skal få tilbud om blodprøven NIPT i stedet for fostervannsprøven de tilbys i dag.

– Sånn som det ser ut nå tror vi at dette blir i mars eller april 2018, sier klinikksjef ved Kvinneklinikken på St. Olavs Hospital, Kjell Salvesen, som koordinerer arbeidet med å innføre testen i Norge, til P4.

Nå jobber han med å finne et laboratorium som kan analysere testene, for det finnes ikke i Norge i dag.

Testen skal erstatte fostervannsprøven som gravide med økt risiko for kromosomavvik og gravide som er over 38 år, kan få tilbud om i Norge i dag etter ultralyd. Rundt 600 gravide får nå tilbud om fostervannsprøve. NIPT brukes for eksempel å teste for Downs syndrom. Da avdekkes en risiko, og det er nødvendig med videre testing for å bekrefte resultatet.

Både Helsedirektoratet og Bioteknologirådet har anbefalt å ta i bruk testen, fordi det er mindre risiko for spontanabort enn ved morkake- og fostervannsprøver.

(©NTB)

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

kommentar