Alle gleder seg sammen med Bjørnar Bruer etter lagmannsrettens totale frifinnelse. I alle fall har jeg ikke møtt en eneste som ikke unner Bruer den totale frifinnelse og fullstendige oppreisning han har fått av to rettsinstanser. En må lete lenge for å finne en arbeidsrettssak hvor arbeidsgiver har kommet særlig dårligere ut i en dom, og hvor arbeidstakeren til de grader har vunnet fram. Rettens beskrivelse av hvordan en offentlig instans har konstruert påstander og forfulgt en ansatt er heldigvis sjelden vare i Norge.

Likevel blir det feil å hevde at Bjørnar Bruer er en vinner. Saken har vært i medias søkelys siden den tidligere lederen ved elevboligene ved Alta videregående skole ble oppsagt av sin arbeidsgiver i februar 2015. Da hadde konflikten med arbeidsgiver allerede en lang forhistorie. Etter det har saken vært til behandling både i tingretten og lagmannsretten. Den personlige belastningen av at fylkeskommuen som arbeidsgiver anmeldte han for flere forhold som viste seg å være basert på fullstendig grunnløse påstander, og som politiet naturlig nok henla, er i seg selv både krenkende og svært belastende for den som utsettes for dette. Når dette følges opp av fylkeskommunen med oppsigelse og avskjedigelse basert på påstand om økonomisk utroskap, illojalitet, ordrenekt, manglende samarbeid og utilbørlig atferd, skal det sterk rygg til å stå oppreist. Det har den gamle håndballkjempen hatt, og han har vist en utrolig styrke gjennom rettsprosessen.

Til tross for en rekke advarsler tok ingen arbeidsmiljølovens krav og prosedyrer om hvordan arbeidsgiver skal  inn å forebygge konflikt, på alvor. Fylkeskommunen som arbeidsgiver kan ikke ha hatt særlig respekt for hovedtariffavtale og hvordan en skal opptre overfor sine ansatte. Personalpolitikk, forbygging av konflikter og skape et trygt og forutsigbart arbeidsmiljø, er en ledelsesoppgave. Derfor er det helt nødvendig med en skikkelig rundvask både ved Alta videregående skole, fylkesskolekontoret i Vadsø og hos sjefen, fylkesrådmann  Øystein Ruud, og hans nærmeste medarbeidere.

Undertegnede har fulgt saken fra litt avstand. Har ikke vært til stede i retten. Jeg fikk imidlertid flere tips da saken var i en tidlig fase om at sentrale politikere, hovedutvalgsleder Johnny Ingebrigtsen (SV) og fylkesordfører Runar Sjåstad (Ap), var blitt varslet om at det psykososiale arbeidsmiljøet ved Alta videregående skole var under sterk negativ utvikling – og at enkeltarbeidstakere nærmest ble forfulgt.

Jarle Mjøen

Politisk redaktør, Altaposten