Det er på tide av ME-pasientene blir tatt på alvor av helsevesenet og det norske samfunn. Når medmennesker blir fullstendig utradert, fortjener de større innsats, mer forskning og konkrete tiltak. I stedet havner de gjerne i stummende mørke, med fare for å visne både fysisk og mentalt.

Tidligere Alta IF-spiller Kristine Kornelia Paulsen var klar til å entre arbeidslivet som fysioterapeut da hun ble innhentet av utmattelsen, ME-sykdommen som tapper mennesker for krefter og livsgnist.

I høst ble det plutselig verre og akutt, til stor fortvilelse for Kristine og familien. Det har utløst stort engasjement hos sambygdinger og andre som vil bidra til at Kristine skal få hjelp og behandling. Det samme så vi da altajenta Elisabeth Gleine og andre fortalte om sin tøffe kamp.

Det er rørende at lokalsamfunnet bidrar og trår til, slik de har gjort de siste ukene for Kristine. Det er usigelig trist at syke blir overlatt til seg selv og prisgitt en dedikert familie, en familie som blir stående rådvill tilbake.

ME er ikke sykdommen som gir automatisk helsehjelp eller offentlig støtte, så det er ikke til å forundres over at spørsmålene er mange når følelsen er at alvorlig syke føler seg glemt og rettighetsløs.

Da er det er steg i riktig retning når Ap, Sp, SV og Rødt denne uka tok tak i saken på Stortinget. De er enige om at det er nødvendig å ta et oppgjør med det mange oppfatter som diskriminering av ME-syke.

Et forslag skal behandles på Stortinget 24. november, der målsettingen er at eksisterende regler og praksis skal sikre likebehandling i NAV-systemet, slik at ingen ME-syke skal pålegges behandlinger på egen kjøl. De må ha rett til oppfølging i det offentlige helsevesen.

Ikke bare blir de slått ut av sykdommen, men de økonomiske konsekvensene blir gjerne alvorlige når det ikke finnes et fallnett for pasientgruppen.

– Dette markerer begynnelsen på slutten for diskrimineringen av ME-syke i den norske velferdsstaten. ME skal ikke behandles som en annenrangs sykdom” klargjorde Mímir Kristjánsson i Rødt i en pressemelding.

Vi håper han har rett.