Andelen kvinnelige styremedlemmer i idrettslagene i Troms og Finnmarks representerer den faktiske medlemsfordelingen mellom kjønnene i norsk idrett på 41 prosent. Det er svært gledelig, og langt høyere enn landsgjennomsnittet som er 36,4 prosent. Troms og Finnmark idrettskrets topper også landsstatistikken på andelen kvinnelige styreledere med 29,5 prosent der landsgjennomsnitt er 25 prosent.

Selv om vi i nord er best i landet på kjønnsbalanse i idrettens lederroller, så er det viktig å fortsatt arbeide for å rekruttere flere kvinner inn i trener- og lederverv.

Det er utført noe forskningsbasert kunnskapsinnhenting som peker på noen av utfordringene som kan forklare den lave andelen kvinner i ledende posisjoner i norsk idrett. Forskningsprosjektet er gjennomført i samarbeid med Innlandet fylkeskommune og Østlandsforskning. Noen av funnene viser at kvinner er vanskeligere å rekruttere enn menn, blant annet fordi at kvinner ikke blir spurt, kvinner søker i større grad kompetanse, vurderer egen kompetanse og erfaring strengere, samt at kvinner foretrekker høyere grad av struktur. Hva er årsaken til at idretten i nord lykkes bedre på å rekruttere kvinner i lederrollen i idretten?

Jeg mener at nordnorske kvinner er mer uredde og i større grad hiver seg på oppgaver og utfordringer som lederroller i idretten. Årsaken kan også skyldes at menn i vår idrett er flinkere til å inkludere kvinner, i og med at vi har skåret best på denne statistikken over flere år.

Vi har også mange gode forbilder i sterke og tydelige kvinner i idretten, som viser vei for andre.

Troms og Finnmark idrettskrets ønsker å rette søkelyset mot kvinnene i vår krets som daglig sørger for at barn, unge og voksne har idrettsaktiviteter å gå til. Hver dag stiller de opp ved å være ledere, styremedlemmer, trenere, lagledere eller som foreldrekontakter. Vi ønsker økt kjønnsbalanse i idretten og idrettskretsen har som mål å få enda flere kvinner i lederroller i nordnorsk idrett.

Vi skal være stolte av våre kvinner i Troms og Finnmark idrettskrets som er fremoverlente og sørger for at vi topper landstatistikken.  Men vi trenger enda flere som sier ja til å være en del av idrettsledelsen i nord. I forbindelse med kvinnedagen 2022 ønsker vi å fremme noen av våre råeste og tøffeste kvinner som har i mange år stilt opp for idretten og vært forbilder for mange andre.

Her er et knippe sterke kvinnelige idrettsledere:

Siri Eide Storaa har i mange år vært leder for et av idrettskretsens største idrettslag, Bardufoss og Omegn idrettslag, og vært prosjektleder for bygging av storhall for fotball på Bardufoss. Siri er i dag leder for Bardufoss og Omegn idrettslag skigruppe og også styremedlem i Norges Friidrettsforbund.

Berit Kjeldsberg har vært trener i 30 år i fotballen i Tromsø og utmerket seg markant i fotballmiljøet. Hun har styreverv i både krets og klubb ved siden av jobb som lærer på Tromsdalen VGS på idrettslinja. Berit er den første kvinnelige UEFA A lisenstrener fra Nord Norge og ble kåret til årets trenerildsjel i NFF for noen år siden. Hun er spillerutvikler i Tromsdalen UIL og instruktør for Internasjonalt samfunnsansvar i Norges Fotballforbund

Henriette Bismo Eilertsen er mangeårig leder for Leder Alta turnforening og er også leder for Alta idrettsråd der hun viser stort engasjement. Hun er aktiv som både trener og altmuligkvinne.

May Bente Eriksen er leder av Båtsfjord sportsklubb og har mange år som brytetrener bak seg. May Bente er også tidligere leder i Finnmark idrettskrets.

Sylvi Ofstad

organisasjonssjef

Troms og Finnmark Idrettskrets