Å ramme frivilligheten og folkehelsa når kommune-økonomien skranter, er der nærmeste vi kommer politisk selvpisking.

Det er like smart som å demontere både motor og drivaksling i det samfunnsmaskineriet vi alle er opptatt av å smøre.

Å kutte den såkalte 15-prosenten til idrettslag som vil bygge anlegg, ville vært en svært dårlig ide av Alta kommune, simpelthen fordi kommunen selv bør være himmelropende lykkelig for den bistanden de får i nærmiljøene. Dette er rammebetingelser skreddersydd for både bolyst og aktivitet.

Kuttforslaget er en så dårlig realpolitisk tanke at den ikke bør lanseres flere ganger, selv ikke fra en rådvill administrasjon, som tross alt har den upopulære oppgaven med å lete etter kostnader som ikke er lovpålagt.

Uten ildsjelene hadde det vært skralt med aktivitetstilbud rundt om i langstrakte Alta. Sammen med skolen er det langt på vei arnestedet for sunn aktivitet og forebygging.

Det meste av folkehelsearbeid blir småtterier mot det som fikses der ute. Det skjønner nok politikerne veldig godt når de opprettholder incitamentet på 15 prosent, som også går hånd i hånd med spillemidler.

Ikke nok med det; Den krevende anleggsjobben tar mer og mer form av å være samfunnsutvikling. At BUL fra 60-tallet på eget initiativ har reist en skøytebane, idrettshall, gammelt og nytt klubbhus og to kunstgressbaner, har vært ekstremt viktig for Bossekop. Mange idrettslag har fulgt opp på fantastisk vis.

Nå er Alta IF godt i gang med Altaparken, et enormt bidrag til å lage en ny bydel som på sikt kan smelte sammen Aronnes og Alta sentrum.

Sakte, men sikkert vil bydelene veves sammen, som Prestegårdsjordet mot Bossekop og skråningen fra Aronnes og opp mot kvadraturen. Vi bør alle være opptatt av matjord, men spørsmålet blir hvordan byen skal bygges. De fleste tenker nok innover og oppover.

Alta IF har tatt steg for steg og har klokt nok søkt samarbeid med eksempelvis Finnmarkseiendommen og næringslivet. Det er pluss-pluss. Fefo skal ha all ære for å være på tilbudssiden ved å avgi areal vederlagsfritt, det er å påta seg en samfunnsrolle for både Alta og regionen.

Videre var det er butikk-vakuum på Aronnes, utrolig nok i en by der handleposer bæres i alle retninger. Ved etableringen lager Coop en link mellom øst og vest, og det er slett ingen dum ide. På den måten styrkes egenkapitalen til prosjektet, og finansieringen gjør at Alta IF topper prioriteringslisten til Troms og Finnmark idrettskrets.