Sylvi Jane Husebye hadde et innlegg i Altaposten hvor hun kommenterer og påstår enkelte ting som jeg reagerer på. Mye av hennes kritikk rettes bl.a. mot direktøren av Alta Kraftlag, noe ikke jeg vil kommentere da jeg ikke er direktør i Alta Kraftlag. Andre deler av skytset fra Husebye går mer mot lokalpolitikere og Alta kommune.

Som lokalpolitiker i Alta vil jeg heller ikke påstå at jeg er ekspert på strømområdet men jeg tør komme med påstand om at fylkespolitiker Husebye heller ikke helt har forstått tematikken. Noen av punktene i hennes innlegg må være direkte misforståelser eller i verste fall tomme påstander.

I sitt innlegg spør hun blant annet om lokalpolitikere skal bestemme hvilke kraftverk som får lov til å selge sin strøm, og til hvem. Videre om lokalpolitikere skal bestemme over bedrifters kjøp og salg av strøm.

Selvfølgelig er det ikke lokalpolitikernes jobb å bestemme dette, og jeg lurer på om Husebye henviser til noe konkret her? Det er de som eier kraftverkene som velger når de skal produsere og når kraftverkene skal stå. Det er heller ikke lokalpolitikerne som bestemmer hva som skal forsynes med kraft. Litt av utfordringen med dagens regime er imidlertid at det er ingen politikere som bestemmer hva som skal forsynes.

Videre lar Husebye sin vrede gå ut over Alta kommune når hun skriver (sitat): «Strømbonansa bare i en kommune? Det er godt at Statnett fortsetter planene sine med bygging av motorveien for strøm østover. For idag stopper den store kapasiteten 420kV linjen i Alta. Som den eneste kommunen i Finnmark, kan Alta tilby mye strøm til (vanligvis) lave finnmarkspriser. Til bedrifter som vil etablere kraftkrevende industri, dvs nye arbeidsplasser, flere innbyggere. Statnetts utbygging til Øst-Finnmark og Hammerfest vil gi nesten hele resten av Finnmark like muligheter for slike bedriftsetableringer. Er ikke det bra? Eller hva sier Arbeiderpartiet, Rødt, MDG, SV, Venstre, KrF, Høyre og FrP? Begge de to sistnevnte partier er vel programforpliktet til å heie på fri konkurranse og dermed den nye motorveien? Men det ser ikke slik ut i en del avisartikler om temaet» (sitat slutt)

Husebye har totalt mistet poenget i saken. I Alta er det teknisk kapasitet, men all kapasitet er reservert til elektrifisering av Melkøya og annen petroleumsvirksomhet. I Alta er det dermed ikke mulig å tilby mye strøm/kapasitet pga. at kapasitet er reservert til elektrifisering.

Ja, «motorveien for strøm», (420 kv linja) fra Balsfjord går til Alta (og videre til Skaidi), men alle «filene på motorveien» er reservert annen trafikk (elektrifisering).

For å produsere mer kraft trengs det linjer som transporterer kraften dit forbruket er og når forbruket skjer.

Hun fremstiller det som «strømbonansa», men det er ikke i Alta. Statnett har selv sagt det i forbindelse med framlegging av områdeplan som viser all planlagt forbruk og produksjon sett opp mot nettkapasitet, at alle tilknytningssaker utover vanlig forbruksvekst fortløpende besvares med at det ikke er ledig i dagens transmisjonsnett. Områdeplan Nord viser at planer om næringsutvikling og elektrifisering i Nord-Norge gjør at kapasiteten i strømnettet blir fylt opp i løpet av få år og at all kapasitet er reservert. Dermed er det ikke mulig for nye initiativer å få avtaler om tilknytning til Strømnettet uten at det bygges ut mer nett.

Og når det gjelder strømpriser varsles de å bli høyere etter elektrifiseringen av petroleumsindustrien som planlegges ferdig i 26/27 hvor mye av kraften i nord vil gå. Man må gjerne være uenig i dette, men jeg velger å stole på de som kan faget.

Det vi alle, inkludert Husebye burde bekymre oss for er den kommende kraftkrisen i Finnmark. bl.a. på grunn av planlagt elektrifisering av Melkøya og annen petroleumsvirksomhet som vil ta all kapasitet.

I dag blir lokale e-verk og kommunene hyppig kontaktet av aktører som vil bygge opp datasentre, batterifabrikker, landbasert oppdrett og vindparker, hydrogen- og ammoniakkfabrikker m.m. Vi trenger mer kraft og bedre overføringsnett til å bygge opp nye grønne næringer, elektrifisere samfunnet og nå våre klimamål. Å elektrifisere sokkelen er en del av dette regnestykket, men er det dette vi skal satse på først og dermed sette all annen næringsutvikling til side? Vi har ikke strømnett til begge deler, vi må produsere mer kraft først.

Både lokal og regionale politikere bør stille spørsmål om hvordan de nasjonale føringene eller strategiene er for vår region for de kommende år.

Anita Håkegård Pedersen

Uavhengig representant i Alta kommunestyre