Det tverrpolitiske utvalget som skulle sørge for et opplyst og faktabasert grunnlag for en rådgivende folkeavstemning i Alta, måtte konstatere at det var lite hjelp å få til innsamlingen av fakta.

Vi synes det er trist og skuffende at en kommune ikke blir møtt med større grad av velvilje i en så viktig prosess, men det er i tråd med Altapostens opplevelser, etter mange forsøk på å få klare svar på hva de ulike alternativene vil innebære.

Både fra departement og fylkeskommune har det vært tynt med hjelp til å kaste lys over saken. I den fylkeskommunale utredningen ble det ikke lagt to pinner i kors for å belyse en så sentral del av skilsmissen, til tross for at en skilsmisse med eller uten Alta vil gi helt forskjellige premisser for det gjenoppståtte Finnmark.

Vi har også sett at andre kommuner og byer blir stilt overfor lignende dilemmaer, uten at Sp-statsråden har vært villig til å understreke viktigheten av lokal bestemmelsesrett og klare intensjoner i inndelingsloven.

Det gjør at en nært forestående folkeavstemning før 16. mai har mange usikre faktorer, for eksempel om Nord-Norge-tilskuddet består hvis Alta-politikerne ikke ønsker å være en del av skilsmissen med Troms. Hvis 90 millioner kroner av dagens kommunale inntekter settes i spill, vil det ikke være tilrådelig å bli med Troms. For en kommune med så stort omstillingsbehov vil det være alvorlig om disse midlene faller bort. Med dette som bakteppe kan en spørre seg om kommunenene i realiteten er gitt en valgfrihet eller ei.

Ubesvarte spørsmål gjorde at rådmannen og administrasjonen rådet politikerme til å avblåse folkeavstemningen, men det ville samtidig være et klart løftebrudd fra et stort politisk flertall i kommunestyret. Det ville hatt sine omkostninger i form av politikerforakt.

Folkeavstemningen handler om et valg mellom fylkeskommunale tjenester i reetablerte Troms eller Finnmark, men i bunnen ligger det både en tillitskrise og frykt for at Finnmark ikke har økonomiske muskler til å opprettholde servicetilbudet og levere kvaliteten som forventes. Kuttforslagene i siste budsjettbehandling var et kraftfullt varsel.

På toppen av det hele er framskrivningen av folketallet i deler av regionen direkte skremmende, i så stor grad at det kan være vanskelig å se at en oppsplitting er rett medisin.

Uten betydelig statlig hjelp eller evne til omstilling, kan veien videre bli krevende.

For krevende, mener flertallet av Alta-politikerne.