Vi som jobber som frivillige på Alta matstasjon møter mennesker i vanskelige situasjoner. I arbeidet opplever vi støtte fra alle deler av Alta-samfunnet, og vi vil takke dere så varmt for den støtten.

Pågangen på matstasjonen har vært stor i høst, og vi møter mange som ikke har bedt om hjelp før. Dette til tross for at det ligger godt i ryggmargen på de aller fleste å skulle klare seg selv. Nå opplever flere at de ikke klarer det lenger. Ord som matfattigdom og nyfattigdom brukes for å beskrive situasjonen der flere og nye grupper må be om hjelp til basale behov som mat. Men dette er ikke nytt, for fattigdommen har vært økende i Norge de siste 20 årene.

Å være fattig i Norge er et av vår tids store tabuer. Det er tøft for de det gjelder å snakke om. Vi spør derfor ikke de som kommer til matstasjonen om å forklare seg, om nøden er «verdig» nok, om de virkelig trenger hjelpen, eller om de har prioritert egen pengebruk riktig. Vi tror de færreste vil stå en time utendørs i matkø for å få ukas matpose, uten å ha behov for den hjelpen.

Mange av de som kontakter oss, er barnefamilier. I Norge bor 115 000 barn i husholdninger med vedvarende lavinntekt. Det vil si at nesten 12 prosent av alle norske barn vokser opp i det vi kan kalle fattigdom. Noen representerer familier som har jobb, og andre har trygdeytelser som er så lave at de ikke er til å leve av. Forklaringene på at man søker hjelp er ulike.

Alta matstasjons egne tall viser per 15. desember at de 530 husstander i Alta som i ulik grad benytter seg av matstasjonens tilbud, representerer 1064 mennesker, av disse er 343 barn.

Gjennom Juleaksjonen 2022 delte vi ut 210 julebidrag til husstander i Alta; 250 voksne og 200 barn. Julebidraget bestod av julesnacks, gavekort på mat og gavekort til alle barn. Noen mottakere fikk julemat utdelt i gratisbutikken.

Det er bra at frivillige organisasjoner og lokalsamfunn kan mobilisere og gi en hjelpende hånd, når familier er i utsatte livssituasjoner. Dessverre tror vi behovene vil være store også i 2023. Vi skal bidra der vi kan. Vi er enige med de som peker på at som samfunn kan vi ikke løse strukturelle problemer med veldedighet. I velferdsdebatten tror vi det er viktig å fortsette å snakke om at skjult og åpen fattigdom kommer til uttrykk i matkøene hos matstasjonen.

Engasjementet for å hjelpe er stort i Alta-samfunnet. Vi vil takke alle bidragsytere i dugnaden før jul, både dere som vil være anonyme og dere som gir åpent. Varm takk til skoleklasser, foreninger, store og små bedrifter, samt alle privatpersoner som gjennom sine bidrag gjør det mulig å hjelpe. Vi ønsker alle en riktig god jul og håper på et fredfullt nytt år.

Vi ønsker alle en riktig god jul og håper på et fredfullt nytt år.

Fra alle frivillige

på Alta matstasjon