Kjære Altaposten. Over flere år har dere vært med på å belyse ulike forhold ved bilambulansen i Alta. Som verneombud har jeg frontet flere saker, særlig det som går på beredskap og pasientsikkerhet.

Dere har aldri publisert mine uttalelser uten å la arbeidsgiver (prehospital klinikk/Finnmarkssykehuset) få uttale seg. Av og til har jeg kjent på en irritasjon, da uttalelsene fra Finnmarkssykehuset har fått stå uimotsagt. Allikevel forstår jeg at det er i journalistikkens natur å få fram flere sider av en sak, samt et mål om å skape debatt.

Derfor ble jeg så skuffet når dere den 3. februar 2023 publiserte en artikkel som viser til en pressemelding utsendt fra Finnmarkssykehuset angående styrking av beredskapen for ambulansetjenesten i Hammerfest og Alta.

Når klinikkleder Trond Ivar Carlson sier «Beredskapen i Alta er bedre ivaretatt enn det den var for kun noen dager siden», så er det en påstand som ikke kan få stå som en vedtatt sannhet. Som firebarnsmor og innbygger knyter det seg i magen, da jeg vet at realiteten er en annen. Med tanke på alle de artiklene dere har publisert om denne saken, burde dere ha sjekket om det var to sider av saken. Pressemelding eller ei.

Dette er ingen gladnyhet, dette er sminking av sannheten fordekt via en pressemelding. Klinikkleder har flere ganger oppfordret ansatte om å ta diskusjoner internt og ikke via media. Samme klinikkleder velger nå å benytte Altaposten som et talerør, både via leserinnlegg, samt ved å sende ut pressemelding. Så nå velger jeg å benytte meg av den samme muligheten, for å informere Alta sin befolkning om at beredskapen er svekket med den nye turnusordningen som arbeidsgiver ensidig har innført.

Klinikkleder Carlson har rett i at det nå er to biler i Alta som er i drift hele døgnet, der ansatte går 8 timers skift og har fri resten av døgnet. Den tredje bilen er en døgnbil, der ansatte store deler av døgnet ivaretar akuttberedskap hjemmefra. Tidligere hadde vi tre ambulanser som alle var bemannet døgnet rundt, men med kombinerte vakter (stasjonsvakt/hjemmevakt). Men det var alltid en ambulanse på stasjonen, den såkalte «akuttbilen».

Døgnbilen i den nye turnusen er ikke i bruk i helgene. Når vi da vet at nærmeste sykehus er en kjøretur på 280 km t/r, så sier det seg selv at det ofte er kun en ambulanse som alene skal sikre beredskapen for over 21.000 innbyggere i mange timer. Alta kommune har mange bygder i omegn, hva om den eneste ambulansen må rykke ut til Kviby? Hvem skal da ivareta han med mistenkt hjerneslag i Eiby? Men en ting er sikkert, Altaposten dekker saken.

Man skulle tro at et offentlig foretak som Finnmarkssykehuset har kompetente folk til å hjelpe klinikkledelsen med statistikk og utregninger. Men jeg har mine tvil. Enkel logikk tilsier at antall pasienter ikke vil minke drastisk, selv om man endrer turnus. Det hele fremstår som ren ønsketenkning fra Finnmarkssykehuset.

Den nye turnusen krever 14 mennesker i drift pr døgn i ukedagene. Nå er det ikke slik at vi er flust med ambulansearbeidere i Alta. Så hva skjer da når man mangler ansatte? Da velger Finnmarkssykehuset å ta døgnbilen ut av drift, og omfordele de ansatte. Dette har allerede blitt gjort tre ganger i løpet av de to ukene turnusen har vært iverksatt. Det betyr at i løpet av to uker har Alta vært bemannet med kun to ambulanser i 7 døgn. Noen som fortsatt mener at dette er styrking av beredskapen? En ting er sikkert, det kommer ingen pressemelding fra Finnmarkssykehuset om at beredskapen er svekket pga mangel på mannskap.

27.01.23 publiserte dere en sak angående en pasient som måtte vente lenge på ambulanse, da ambulansepersonellet var på hvile. Klinikkleder Carlson uttalte da at man skal innføre ny turnus som sikrer bedre beredskap fra 01.02.23. Klinikkledelsen har skriftlig bekreftet at døgnbilen primært skal brukes til akutte turer, når det ikke er andre ressurser tilgjengelig og pasienten ikke kan vente. Altså den bilen som ikke bemannes i helgene.  Som verneombud har jeg blitt gjort oppmerksom på at begge de aktive ambulansene har blitt sendt omtrent samtidig over fjellet mot Skaidi/Hammerfest, mens «akuttberedskapen» har blitt ivaretatt av de på hjemmevakt. Det er ikke forsvarlig at akuttberedskapen for 21.000 innbyggere skal ivaretas av personell på hjemmevakt. Og etter kravene fra Helse- og Omsorgsdepartementet er det heller ikke tillatt.

Så allerede mindre enn tre uker siden klinikkleder Carlson sa at beredskapen skal styrkes, så skjer det samme igjen. Forskjellen er at denne gangen var det ingen som ble alvorlig syk eller skadet. Eller hvem vet hvilken beskjed innringer får av AMK når de må vente på ambulanse? Ikke alle ønsker å stå fram i media, og det er få innbyggere som vet hva de kan forvente i en akuttsituasjon. Dessuten er det få som orker å ta kampen når man er syk. Er man så heldig å bli frisk, da er man bare lykkelig over at det går bra. Så kan Altaposten heller publisere en solskinnshistorie, det krever ikke så mye innhenting av informasjon. Samtidig kan klinikkleder Trond Carlson sole seg i glansen av en pressemelding og påfølgende heiarop i sosiale media.

Må det være slik at utfallet må bli fatalt før dette blir endret? Er det mitt barn eller din mor som må betale prisen for at resten av innbyggerne skal få en forsvarlig tjeneste? Dette kunne vært overskriften på en artikkel om dagens beredskap ved bilambulansen i Alta. Dere skal få bruke den uten vederlag.

I ambulansetjenesten er det høyt fokus på at minuttene teller, og at raskest mulig behandling redder liv/hindrer senskader. Men tidsregningen er nok en annen når det handler om økonomi. Eller er det virkelig slik at klinikkledelsen tror at folk i nord blør saktere?

Over flere år har dere i Altaposten bidratt til å belyse behovet for en mer forsvarlig arbeidstidsordning, også med tanke på pasientsikkerheten. Ansatte har ikke jobbet for en svekkelse av beredskapen, selv om det nå er en konsekvens av ny turnus. Belastningen på hver enkelt ansatt er mindre nå som vi jobber kortere vakter, men det er ikke en god følelse å gå på vakt og vite at man er den eneste ambulansen tilgjengelig. Det at en offentlig arbeidsgiver som Finnmarkssykehuset innfører vaktbytte kl 01 på natten fortjener jo forsiden i fredagsavisen. Klinikkledelsen har til og med uttalt at det er ikke heldig, men heller ikke ulovlig. Jeg tør å påstå at dette er ikke helsefremmende, og at man risikerer å bli pasient i det samme helseforetaket man jobber for. Da går vel vinningen opp i spinningen? «Her betyr du mer» brukes aktivt av Finnmarkssykehuset i rekrutteringen av ansatte, jeg kan ikke si meg enig i det.

Mye av grunnen til at vi er der vi er i dag, er at Finnmarkssykehuset har unnlatt å utføre årlige forsvarlighetsvurderinger (ifølge Arbeidsmiljøloven skal dette utføres årlig). Dermed har arbeidsmengden økt år for år, mens antall stillinger er uendret. Klinikkledelsen mente dessuten at ansatte ikke hadde krav på 8t sammenhengende hvile i døgnet, men at man i løpet av et døgn ville få 8t hvile totalt. Det er ikke forsvarlig å jobbe tre døgn uten sammenhengende hvile. Arbeidstilsynet har et pågående tilsyn med Finnmarkssykehuset, og har pr d.d bekreftet i intet mindre enn i fire brev at ansatte skal ha sammenhengende hvile hvert døgn. Allikevel virker det som at klinikkledelsen synes det er vanskelig å akseptere dette faktum. Dette sier meg at det har vært drevet rovdrift på ansatte i alt for mange år, når arbeidsgiver mener at dette er et urimelig krav.

Som verneombud har jeg flere ganger varslet om uforsvarlig drift, både med tanke på ansattes liv og helse, men også med tanke på pasientsikkerhet. Vi blir stadig møtt med at det er ikke økonomiske rammer til å øke antall stillinger. Som en konsekvens velger arbeidsgiver da å innføre dagens turnus, der man allerede i første uke sliter med å bemanne alle bilene. Overtidsbruken har skutt i været disse to ukene, og det i et foretak som skal spare penger. Hvordan denne pengebruken blir fremlagt for foretaksledelsen vites ikke, men de er vel hektisk opptatt med møtevirksomhet for å spare penger.

I et høringsnotat i forbindelse med ny ambulanseplan for Finnmarkssykehuset 2019-2029 uttaler formannskapet i Alta kommune «Akuttsituasjonen i Alta må styrkes. Sintef-rapporten viser at Alta ligger på under normen på 90% tilgjengelighet. Ambulanseplanen går frem til 2028, det er avgjørende at Alta tilføres nødvendige ressurser i løpet av 2018. Dette gjelder både til de 4 døgnbemannede bilambulanseenhetene med personell som er lagt i planen samt at natt fly som er fjernet tilbakeføres Alta».

Jeg benytter anledningen til å informere både politikere og kommunelege om at det ble ingen umiddelbar styrking av akuttsituasjonen i 2018. Og nå i 2023 har den blitt ytterligere svekket. Dette er kanskje en sak for dere i Altaposten?

I tidligere nevnte pressemelding, står det at Hammerfest nå har to biler på vakt 24/7. Vakt på vaktrom nevnes også. Det betyr i praksis at personellet bor på stasjonen når de er på vakt, men store deler av natten er de på passiv vakt. Det betyr at arbeidsgiver antar at det er sjelden de må rykke ut på natten, og at normalen er at personellet får nødvendig døgnhvile. Nok en gang, hadde klinikkledelsen sett på statistikk, så ville de innsett at i en by med sykehus er det ikke sånn at det blir færre oppdrag bare de ansatte bor på stasjonen.

Når noe fremstår for godt til å være sant, så er det ofte det som er sannheten. Man blir ført bak lyset, gjerne ved hjelp av fagre ord og uttrykk. Denne gangen gikk dere rett i fellen Altaposten, men det er ikke for sent å rette et kritisk blikk mot klinikkledelsen. Bare sørg for å innhent informasjon fra flere sider neste gang.

Dette er realiteten, Alta har fått dårligere akuttberedskap.

Gro-Anita Olsen Sætrum

Verneombud i Alta

bilambulanse