På Fagopplæringskontoret ser vi med stor bekymring på de foreslåtte kutt i utdanningsprogrammene for Restaurant og Matfag i Finnmark. De aller fleste hoteller og restauranter i Finnmark som har lærlinger innen kokk og servitørfaget, er medlem i Fagopplæringskontoret, og hvert eneste år etter at formidlingen av læringer er gjennomført, så sitter vi igjen med mange bedrifter som ikke har fått lærling.

Statistikken til fylkeskommune bekrefter dette:

– I 2019 fikk 92,3% av søkerne fra Restaurant & Matfag læreplass

– I 2020 fikk 100% av søkerne fra Restaurant & Matfag læreplass

Og fra våre medlemsbedrifter, har vi allerede fått inn «bestilling» på flere kokk- og servitørlærlinger til 2022, enn det er kandidater til på VG2-klassene i Finnmark til sammen.  Selv etter snart 2 år med Covid 19, er altså behovet for kvalifisert arbeidskraft til hotell og reiselivsbransjen økende, og ikke minkende. Vi har i et normalår behov for ca 50% flere lærlinger enn det som er dagens situasjon.

At våre folkevalgte i en slik situasjon skal vurderer å reduser utdanningstilbudet er bekymringsfullt, og lite fremoverrettet. Reiselivsnæring bidrar med store summer i skatter og avgifter, for å kunne fortsette med det så er vi avhengig av å ha tilgang på kompetent personale også i årene som kommer. Våre bedrifter tar ansvar for de 2 siste årene med utdanning i disse fagene, og vi er avhengig av at fylkeskommunen stiller opp og tar ansvar for de 2 første årene.

Undersøkelse fra Norstat for stiftelsen Matmerk viser at: «Finnmark er fremdeles det fylket fleste nordmenn vil dra til for å oppleve karakteristisk lokalmat. Jeg gratulerer Finnmark med å stå sterkt i lokalmatbevisstheten til nordmenn, her er det virkelig potensial for både reiseliv og lokalmatprodusenter, sier adm. dir i Matmerk Nina Sundqvist.» Finnmark styrker posisjonen som lokalmatfylke Stiftelsen Norsk Mat (ntb.no)

Også våre utenlandske gjester ønsker lokalmat på tallerken når de besøker oss, og nettopp derfor er det så viktig at vi har skoler som utdanner lokal ungdom til sine lokale bedrifter.  I det store bildet så ser vi også at fraflytting er et stort problem i de fleste kommunene i Finnmark. Hvis vi i større grad skal sende ungdommen bort fra sitt hjemsted for å fullføre sin utdannelse, så må vi også leve med at risikoen for at de ikke flytter tilbake er til stede. Og vi er vel alle ening om at vi ikke har råd til den fraflyttingen som vi allerede ser.

Vi oppfordrer våre folkevalgte til å ta vare på reiselivet i Finnmark, og det gjør dere best ved å hjelpe oss til å utdanne flere flotte ungdommer til våre fag.

Dere må heller ikke glemme at alle som er på sykehus eller andre institusjoner er avhengig av gode fagfolk på kjøkkenet, hver eneste dag året rundt. Sikker tilgang på høyt kvalifisert fagarbeidere på våre institusjonskjøkken er med på å sikre god folkehelse og økt livskvalitet til veldig mange.

Si nei til nedlegging av Restaurant og Matfag-tilbudet i Finnmark.

Terje Larsen

Daglig leder

Fagopplæringskontoret