Åpent brev til medlemmene av kommunestyret i Alta 9.desember 2023

og Alta kommune ved Oddvar Konst.

I «Dyrehelsepersonelloven» står det :

§ 3 a. Kommunens ansvar

Kommunene skal sørge for tilfredsstillende tilgang på tjenester fra dyrehelsepersonell. Kommunene har ansvar for å organisere en klinisk veterinærvakt utenom ordinær arbeidstid.

Bakgrunn

Næringsvirksomhet med basis i dyrehold er viktig i Alta kommune. Kommunen har et omfattende husdyrbruk, særlig melkeproduksjon. Også næringsvirksomhet basert på hund og hest er viktig for kommunen.

Mange mennesker bor i Alta pga muligheten for sport basert på hund og hest (jakthunder, trekkhunder, redningshunder, hunder som brukes til konkurranser av forskjellige slag). Mange innbyggere har også kjæledyr som er en viktig del av familien.

Helsetilstanden i melkeproduksjonen har bedret seg mye etter hvert som moderne fjøs og driftsformer har kommet i bruk. Det har den «bivirkning» at det er lite lønnsomt for veterinærer å jobbe med produksjonsdyrpraksis.

Samtidig er næringen avhengig av at det sitter veterinær på vakt og kan stille opp ved behov for rutineoppdrag og akuttoppdrag.

På slutten av 80 -tallet manglet det veterinærer i Alta. Kommunen opprettet bl.a. deltidsstillinger som «kommuneveterinær i klinisk praksis».

Alta kommune har hatt fire slike deltidsstillinger, og i tillegg ytt tilskudd til dagpraksis slik at det på det beste har vært seks veterinærer som har dekket dagpraksis og delt på å dekke 24/7 vakt. Veterinærene som ble ansatt på 80-tallet bor ennå alle i kommunen, og jobbet som veterinærer til pensjonsalder.

Hver veterinær driver næringsvirksomhet og holder selv utstyr, lokaler, beredskapslager av medisiner (som går ut på dato og må kasseres) etc. De siste årene har Alta kommune inndradd stillinger ettersom veterinærer har gått av med pensjon, og nå gjenstår bare en deltidsstilling i klinisk praksis.

I Norge (og Europa ellers) er det for tiden veterinærkrise. Det er rift om veterinærene, og spesielt vanskelig å skaffe veterinærer som vil ta sjansen (økonomisk) på å starte eget foretak og jobbe allsidig med både produksjonsdyr, hest og smådyr.

I ca åtte år har veterinærvakt vært utlyst som 4-årig anbudskonkurranse.  Tidkrevende prosess.  I år er det ikke veterinærer i Alta som ønsker å søke på e slik utlysning.

Flere kommuner går nå ut og ansetter veterinærer, slik Alta kommune tidligere gjorde.  ( Bl.a. har Porsanger nå lyst ut 4 veterinærstillinger.)

Veterinærene i Alta varslet kommunen sommeren 2021 om kommende krise i veterinærdekningen. Sommeren 2022 gikk vi til det skritt å si opp/ikke forlenge vaktavtalen, ( som for øvrig hadde gått ut).

Det er ikke mulig å få tak i flere veterinærer som vil etablere seg i Alta med dagens vilkår, og det er ikke mulig å dekke 24/7 vakt alle dager hele året med så liten bemanning som vi nå har.

I høst har vi vært i dialog med Avd. for samfunnsutvikling om hvordan finne en løsning.  Kommunen har skissert muligheter for 6-delt vaktordning. Ansettelse /tilskudd etter ønske ifra den enkelte veterinær (det er naturlig at en som tenker seg å bli et par år i Alta ønsker tilskudd, mens en som vil etablere seg og bli her ønsker stabiliteten ved en ansettelse).

De siste månedene har det meste av vaktene vært dekket, men en del vakter har stått vakante. Situasjonen tærer på veterinærene, og dyreeierne frykter, og opplever, økonomiske tap og følelsesmessige påkjenninger når de ikke får tak i veterinær.

Denne midlertidige dekningen av vakter torsdag – mandag har pågått i flere måneder nå, og pågår fram til 18 januar. Veterinærene har lagt ned mye tid, krefter og utgifter på å forsøke å rekruttere flere veterinærer til Alta. Vi har hatt noen på hånden, men mister dem da det ikke er ansettelse å tilby.

Vi håper virkelig at kommunestyret i Alta vil sørge for at avdeling for samfunnsutvikling sitt arbeid med veterinærdekning totalt og veterinærvakt 24/7 kan fullføres, slik at stilling kan tilbys med ny student fra januar 2023, og stillinger/avtaler ordnes med de veterinærene som bor i Alta, slik at vi har vakt på plass når den midlertidige avtalen går ut.

For å ha en levelig vaktordning og dekning på dagtid, med rom for sykmelding, kurs, etc må det være seks veterinærer i ordningen.

Veterinærvaktgruppa i Alta