Det er i dag fire døgn siden det triste budskapet kom om at en fiskebåt fra Hasvik var funnet havarert nær Slettnes i Gamvik kommune. Ombord i båten var en far og sønn på tur til krabbefiske i Øst-Finnmark, ble det opplyst.

Den havarerte fiskebåten var «Peik», og de savnede var Reidar og Remi Nilsen.

Jeg fikk den triste beskjeden søndag formiddag klokka 12.42 – et klokkeslett som for all tid har brent seg inn i mitt minne. Kommunens kriseledelse og psykososialt kriseteam kom raskt på plass. Det ble opprettet kontakt med politiets operasjonssentral slik at vi ble holdt fortløpende orientert om leteaksjonen i Gamvik. Hasvik kirke ble åpnet som samlingssted for de som ønsket det – for en stille stund eller noen å snakke med.

Klokka 14 kom det triste budskapet om at Remi var funnet død. Få timer senere kom beskjeden om at søket etter Reidar gikk over til søk etter antatt omkommet.

Omfanget av tragedien ble med dette så nært og brutalt. Det var han Reidar og han Remi fra Hasvik - Ragnhild sin ektemann og sønn, Ruth-Helen sin pappa og bror, Johanne sin samboer og svigerfar, tre små barn sin pappa og alle dem Reidar er bestefar til, bror, onkel, venn, kollega…. Det er mange i den store familien og omgangskretsen som blir direkte berørt.

Jeg føler inderlig med alle dere som sitter igjen med sorgen og savnet etter Reidar og Remi. Tomheten og stillheten som nå har senket seg over Hasviksamfunnet lar seg ikke beskrive med ord. Jeg tror vi alle forsøker å finne en måte å uttrykke vår sorg og medfølelse på, men det er utrolig vanskelig å finne de riktige ordene. Også for meg som ordfører.

Et budskap har jeg imidlertid ingen problem med å bringe videre til familien: «Dere står ikke alene i sorgen». Hele Hasviksamfunnet sørger med dere. Vi er et samfunn i sorg, og alle er sterkt preget av denne tragiske hendelsen.

Som ordfører er jeg blitt kontaktet av mange kystordførere fra hele landet, utflytta sørøyværinger, fiskere, organisasjoner med flere. Alle ber meg bringe videre sin dypeste medfølelse til familien, venner og hele Hasviksamfunnet. Den samme omtanken og omsorgen kommer også fram på Facebook som varme ord og røde hjerter. Måten å uttrykke seg på er forskjellig, men budskapet er det samme - «Dere står ikke alene i sorgen».

Tragedien er ufattelig vond og omfattende. Den berører mange. Og den rører enda flere – en hel kystnasjon. Alle som lever og bor langs kysten kan sette seg inn i hva familien og de nærmeste gjennomgår nå.

Det å leve nært havet er rikt, givende og spennende, og gir grunnlaget for bosetting langs hele vår langstrakte kyst. Slik er det også her på Sørøya og i fiskerikommunen Hasvik.

Men vi vet også at havet er en lunefull og farlig venn, og det er vel ikke uten grunn at det gamle ordtaket fortsatt lever:

«Havet gir og havet tar» .

Denne gangen frarøvet havet oss en sønn og hans far.

Det har i flere dager pågått en storstilt og grundig redningsaksjon i store hav og strandomåder nært havaristedet i Gamvik kommune. Politiet, offentlig redningsmannskap og frivillige fra nærområdene var raskt på plass søndag formiddag. Under tøffe og til delt ekstreme forhold søkte de etter Remi og Reidar.

Som ordfører i Hasvik kommune vil jeg rette en stor og hjertelig takk til alle dere som har deltatt i søket – og en ekstra takk til alle frivillige. Takk også til Gamvik kommune med ordfører Alf i ledelse for innsatsen, og den gode kontakten vi har hatt i disse tunge dagene.

I går formiddag, onsdag, kom den triste beskjeden om at søket etter Reidar ble avsluttet på grunn av krevende søkeforhold og dårlige værutsikter fremover med stor risiko for letemannskapet.

Det var et tungt budskap å motta for familien og alle oss andre her i Hasvik.

Vi har forståelse for at været setter begrensninger for mulig leiteaksjon i det værutsatte havområdet, og ønsker på ingen måte at leitemannskapet skal utsettes for risiko.

Som ordfører i Hasvik kommune vil jeg rette en innstendig bønn til ansvarlige myndigheter om å gjenoppta søket etter Reidar straks værforholdene tillater det.

Dette gjør jeg først og fremst i håp om at de pårørende kan få gravlagt sin kjære og ha en grav å gå til. Men det er også et viktig signal til kystens folk og i særdeleshet våre fiskere om at alt som kan gjøres blir gjort for å finne en omkommen fisker på havet.

Med håp om at Reidar blir funnet, vil jeg nok en gang sende varme tanker og hilsen til familien.

Eva D. Husby

Ordfører i Hasvik kommune

Innlegget ble først publisert på Hasvik Kommunes facebookside. Altaposten har fått tillatelse fra ordføreren til å gjengi dette.