Loppa kommune mister beklageligvis to engasjerte innbyggere, noe jeg er svært lei meg for. Spesielt grunnen til at de forlater oss. Uavhengig av hva man mener om deres meninger har de gitt utrolig mye tilbake til Loppa-samfunnet med sitt engasjement. Jeg frykter dette fører til at færre ønsker å engasjere seg i Loppa kommune, da upopulære meninger ikke blir respektert og kan bli latterliggjort.

Jeg vil derfor beklage til Ståle og Vibeke at de opplevde noe slik på et arrangement i Loppa kommune. Jeg vil også beklage til Egil som var på arrangementet på vegne av kommunen. Jeg skulle aldri ha sendt noen på et slikt arrangement når saken var sendt til politisk behandling. Så vil jeg beklage til kommunestyret da det kan oppfattes som forsøk på politisk påvirkning fra kommedirektøren sin side. Dette var aldri intensjonen og jeg var nok noe naiv da målet var å svare på spørsmål.

Som nyinnflyttet vestlending må jeg si jeg er bekymret for Loppa kommune sin fremtid. Vi er en liten kommune langt nord i landet. En av de minste i Norge. Dette fører med seg noen utfordringer, men også et vell av muligheter. Jeg flyttet hit da jeg er glad i å løse problemer, og jeg så at Loppa-samfunnet hadde noen utfordringer. Etter 6 måneder i bygden har det dukket opp saker som jeg ikke hadde tenkt på i mine undersøkelser. Utfordringer som kan stoppe opp utviklingen i kommunen.

Næringslivet i kommunen går strålende. Verdiskapningen er enorm i forhold til antall innbyggere. Vi sliter faktisk med å få tak i nok arbeidskraft. Selv om det utsagnet er en sannhet med modifikasjoner. Alt ligger til rette for at Loppa kommune skal kunne vokse og utvikle seg i tiden som kommer.

Så hvorfor er vi en utflytter kommune? Vi har stor vekst innen fiskerinæringen og turistnæringen går bra. Alta vokser og utvikler seg i høyt tempo, noe som vanligvis skulle ha ført til at det drypper noen smuler på oss.

Som nevnt ovenfor sliter Loppa med å få tak i nok arbeidskraft, men i realiteten er ikke dette den fulle sannheten. Kommunen får tak i arbeidskraft, utfordringen er å holde på den. Nyansatte er her i 6 – 18 måneder før de forsvinner igjen. Dette fører til et konstant jag etter nye personer. Dette er usedvanlig ineffektiv bruk av ressurser. Vi kommer tilbake til spørsmålet, hvorfor vil ikke folk bo her?

I kommunen har man forsøkt å løse utfordringene med å tilby mer penger, om bare lønnen er høy nok så vil nok personene bli. Dette har ikke fungert, og personlig tror jeg det bare øker utfordringene. Min tolkning av teorien er at lønn sjelden er en god løsning på et problem. Dersom lønnen er akseptabel nok, har den lite å si på om folk vil bo i bygden. Om lønn er eneste grunn til at noen tar jobben, så er det en større sannsynlighet for at de faktisk blir kortere. Så fort de får et bedre tilbud et annet sted reiser de.

Det som får folk til å bli er trivsel. Trivsel er skapt av samfunnet, uavhengig av materielle verdier. Det er gode naboer, muligheten for en god samtale eller en god opplevelse. Opplevelser skapes gjennom samhandling med andre. En opplevelse er uendelig mye mer verdt i godt selskap enn alene.

Bolig er et middel for å skape trivsel, et aktiva som kan gi en trivelsbonus. Kommunen jobber med å få boligmasse som vi håper vil øke trivselsbonusen. Men uten innbyggerne, spiller ikke dette noen rolle. Liker man seg ikke i samfunnet har materielle tilretteleggelser ingen verdi.

Og her kommer vi til kjernen i problemet. Loppa kommune er fragmentert inn i masse småsamfunn. Disse småsamfunnene er sterkt lojale internt. Kanskje sosiale medier har vært med på å forsterke dette, man blir mer og mer vant til å bare omgå personer som speiler sine egne meninger og tanker. Enhver tanke, mening eller prioritering som ikke setter eget lokalsamfunn på topp blir angrepet og forsøkt stilnet. Dette er livsfarlig, og leder bare til autoritære samfunn der individet ikke lenger betyr noe. Er det virkelig dette vi ønsker?

Uten engasjerte innbyggere dør samfunnet ut. Engasjement får man ved at man kjemper for sin lidenskap. For å tørre stå opp å kjempe må man være trygg. Det krever enormt mot å stå opp for det man tror på. Dersom samfunnet lukker seg, og ikke er åpent for diskusjon og meningsutvekslinger, så dør engasjementet ut. For Loppa kommune sin del, betyr dette at Loppa som en identitet slutter å eksistere. Den har kanskje allerede sluttet å eksistere da fokuset hovedsakelig er rettet mot lokale særinteresser og ikke hva som er best for Loppa-samfunnet som helhet.

Personlig er jeg svært glad i å diskutere og ønsker alltid en åpen og engasjerende debatt. Jeg blir motivert av andres engasjement og heier på alle sammen selv om jeg ikke alltid er enig i det som blir sagt. Min største frykt er at jeg ikke tør å stå opp for det jeg tror på og si det jeg mener, eller at jeg skaper et miljø der noen er redd for å si hva de mener til meg. Jeg skal ta mitt ansvar og skape et miljø for åpenhet og debatt, men utfordringen er ikke noe jeg kan løse alene. Vi som samfunn må sammen jobbe mot dette målet. Vi må ikke tillate at stemmer blir lukket fordi noen ikke liker innholdet i samtalen. Den eneste måten å utvikle seg på er å få sine personlige sannheter utfordret.

Loppa kommune skal gjøre sitt for å skape et godt og trygt lokalsamfunn. Men hovedtyngden ligger på oss som bor og oppholder seg i Loppa kommune. Det er vi som enkeltpersoner som må skape tryggheten og åpenheten i det samfunnet vi ønsker å bo i. Vi må begynne med å se på hva jeg som individ kan gjøre for å komme nærmere idealverdenen. Ikke hva andre skal gjøre for at jeg skal få det bedre. Vi er selv ansvarlig for å skape det samfunnet vi bor i, og det er bare oss selv vi har å takke om samfunnet ikke går den veien vi ønsker. Det er ikke alle andre sin feil, det er min som ikke tør å si ifra at nå er vi inne på et feilspor.

Remi Nilsen

Kommunedirektør i Loppa kommune