Noen betrakter det nærmest som god folkeskikk å innrømme nye regjeringer 100 dagers fredningstid, men Støre-regjeringen har fått juling på høylys dag siden gulfargen satte seg på trærne.

Å bli belemret med styringsslitasje etter så kort tid oppleves sikkert som urettferdig, enten det korona-nedstengning, ansettelse av sentralbanksjef eller galopperende strømpriser, som gjør at de to regjeringspartiene blir straffet nådeløst.

Meningsmålingen Infact presenterte på vegne av NRK og Polaris Media Nord-Norge må gi mentale blåmerker fra topp til tå for de to regjeringspartiene, enten vi ser til Troms eller Finnmark. Antall respondenter er høyere enn de pleier å være og feilmarginen mindre.

At Senterpartiet og Arbeiderpartiet får pryl av altavelgerne er så sin sak, men her handler det om dårlig tall i hele fylket. Sp-smellen er enorm i begge valgkretser, samtidig som Ap får hardest medfart i Troms. I Finnmark beholder de tross alt to mandater.

I Troms gjør Høyre et formidabelt byks oppover til posisjon nummer 1, mens Frp i Finnmark manøvrerer til en tryggere plassering. Pasientfokus har naturligvis ingen mulighet til å holde Alta-posisjonen fra valget på over 40 prosent, men er fortsatt største liste i Alta. Det er temmelig oppsiktsvekkende.

Stemningen rundt regionreformen har endret seg en smule, men det er vanskelig å skjønne at denne saken skulle være så utslagsgivende for det som også er posisjonspartier i nord. Her er det tross alt flertall for skilsmisse.

Det kan tenkes at reverseringstrangen har gått av hengslene og at velgerne heller vil at politikerne skal ha blikket framover, men det er samtidig kjent politikk fra valgkampen.

Den store valgvinneren synes å være partiet Rødt. Ikke bare i Troms og Finnmark, men i hele landet. Bjørnar Moxnes får mye skryt for sin innsats og har lyktes i å sette folkelige saker på dagsordenen, som makspriser på strømregningen og kritisk tilnærming til høye politikerlønninger og et forbrukersamfunn på speed. På sett og vis har de overtatt refserrollen som Sp var opptatt av før valget.

I kommentarfelt og sosiale medier er Rødt utsatt for jevnlig kjeft, uansett hva de måtte mene, men jeg tror partiet fortjener å få skryt for sin utvetydige sosiale samvittighet i ulike spørsmål, som i Alta der de har vært genuint bekymret for et utilgjengelig boligmarked. At de får 12,8 prosent oppslutning i Finnmark og mandat, bør være et tegn på at de spiller på noen strenger som appellerer til folk. Kanskje det til og med er behov for partier som ser ting på en helt annen måte.