Når Høyre møtes til landsmøte i helga, kan de glede seg over fantastiske meningsmålinger. Takket være evnen til å sitte stille i båten.

For å sette det på spissen: Det kan tenkes at det hadde vært like effektivt å avblåse landsmøtet og overlatt det offentlige ordskifte til politiske motstandere.

De tar seg av underholdningen, som mest av alt minner om rytmer i et robust edderkopp-nett: Jo mer det rister, jo større er sjansen er for å bli fortært.

Nå handler høstens valg verken om Erna Solberg etter sammensetningen på Stortinget, men vi kommer ikke bort fra at de rikspolitiske bølgene slår inn over både kommuner og fylkeskommuner med nådeløs styrke. På mange måter har verden kommet tettere innpå oss.

Erna-effekten gjorde at Høyre kunne surfe inn til makta fra 2013, med noen hyggelige valg som bonus rundt om i landet etter den tid.

Nå har Erna tid til å skrive bok. Dagens meningsmålinger handler nemlig mer om å sitte musestille på tribunen, mens regjeringspartiene beveger seg fra skanse til skanse, mye framkalt av krigen i Ukraina og energikrisen.

Strømpriser, inflasjon, rentehopp og utallige trusselbilder gir Støres mannskap travle dager, i tillegg til åpenbare interne spenninger, enten det er Senterpartiet, SV, Giske, Fosen eller elektrifisering som skaper grå hår.

Vi mener Høyre hadde fortjent større politiske utfordringer, både fra politiske motstandere og kanskje fra oss i media. Akkurat nå surfer de av gårde, antakeligvis med mange av de samme eller marginalt annerledes forklaringer og løsninger som Ap har på selve krisene.

Arbeiderpartiet har gjort noen spede forsøk på å markere prinsipielle skiller mellom sosialdemokratisk verdigods og Høyres påståtte lefling med kapitalkrefter, som grunnrenteskatten. En sak som normalt kunne fungert ypperlig som sosial omfordeling fra rikingene til velferd.

I stedet framstår det som angrep på arbeidsplasser innenfor havbruk i distriktene, samtidig som kraftlagene mister muskelkraft til å satse grønt. For distriktspartiet Senterpartiet må det være vondt helt inntil sjela håndtere disse sakene.

Denne uka har Jonas Gahr Støre vært opptatt av å advare mot private løsninger innenfor helse og eldreomsorg, et normalt treffsikkert fiendebilde, men det store problemet er at det offentlige helsevesen kneler som aldri før, både på grunn av økonomisk vanstyre og vikarbruk av en annen verden. Det gir gode dager for bemanningsbyråer.

Gamle oppskrifter fungerer ikke for Arbeiderpartiet, som også kjenner på at meningsmålinger under 20 prosent tapper selvtillit. Vi mener mangel på tydelighet hadde vært ett av svarene på utfordringene, blant annet når det gjelder helse, samferdsel og energi.

Videre er det viktig at både Høyre, Ap og de andre partiene velger å løfte opp lokale og regionale saker det neste halve året. Alex Bjørkmann, Ante Bals og Ingvi Erlendson Lutherson har nok ingenting i mot drahjelp fra Erna under både landsmøtet og tiden framover, men vi tenker at lokale valg betinger lokale svar, for eksempel i Alta, Kautokeino og Loppa.