KrF mener at Norge må stille opp for ukrainere i denne situasjonen, og tilby oss til å ta imot minst 20.000 ukrainske flyktninger.

Uskyldige mennesker står akkurat nå i en krise vi ikke kan forestille oss. Kvinner, barn og eldre mennesker har lagt på flukt fra alt de eier og har. De har reist fra ektefeller, brødre og sønner som er blitt kalt inn til å kjempe for Ukrainas selvstendighet, frihet og demokrati. Frykten er altoppslukende og lidelsen enorm for de som står midt i det. Jeg vet at jeg ikke er alene om å kjenne på at det knyter seg i magen mens jeg stadig får inn ny informasjon fra nettavisene, radio og TV.

Norge er et lite, men ressurssterkt land. Det er avgjørende med en byrdefordeling i Europa. Polen og Romania kan ikke stå igjen alene med i dette arbeidet.

Derfor mener KrF at vi må gå i bresjen for å hjelpe og ta imot mange flyktninger, slik Norge tidligere har gjort. Det må skje nå. Det skulle faktisk bare mangle.

Vi mener også vi bør gi alle ukrainere som kommer til Norge kollektivt midlertidig vern slik vi gjorde under krigene på Balkan på 1990-tallet. De ukrainske flyktningene må få være i Norge til det er trygt å reise hjem.

Vi må bistå med ressurser, mat og helsehjelp til å hjelpe folk i trygghet ved grensene, vi må følge opp løftene om humanitær hjelp og vi må ta imot flyktninger fra Ukraina også her i landet. Vi må ikke bli paralyserte. Vi må kaste oss rundt og ta ukrainerne imot med åpne armer. De trenger hjelp nå.

Olaug Bollestad

Leder i KrF