Parkeringsplassen i sentrum var forbausende tom en halvtimes tid før 17. maitogene skulle starte i Gamle Sentrum og Bossekop. Stor var overraskelsen over å oppdage at mange i stedet hadde valgt å parkere «midt i veien» der toget skulle gå.

Bare fra mitt utkikkspunkt kunne jeg se flere hundre biler parkert helt opp til E6, halvt ute på gangveien, halvveis i grøfta, eller i rabatten mellom gangvei og vei. Der hadde de stilt seg pent opp med fronten ut, for å kunne sitte inne i bilen og se 17. maitoget passere. Selv om de ikke sto i selve veien, sto de midt i veien for utsikten for de mange fremmøtte, festkledte fotgjengerne med flagg og godt humør.

Nå har vi riktignok hatt et par år med korona-pandemi og restriksjoner, og kanskje vi har glemt vanlig kutyme og latt gamle vaner overta. Dessuten var det meldt regn.

Men det som skjedde i Alta sentrum 17. mai i år, var bare utrolig trist og la en demper på den fantastiske stemningen.

Bilene skjulte mye av utsikten da toget kom ned og opp mot sentrum. Mange sto lenge med motoren i gang. Og mange familier, eldre, folk med barnevogner og rullestoler, fikk problemer med å passere.

På den korte tida så vi både folk med hvit stokk og rullestoler som strevde med å bane seg vei mellom bilene. Det var også ganske trist å se bunadskledde streve med å passere hverandre i skråninga nedfor, mens bilene sto på gangveien.

Noen situasjoner virket også farlige, der biler og bestemødre skulle manøvreres samtidig.

Kan hende bilistene trodde de var nærmest usynlige? Kan hende var de misfornøyde med at de ikke fikk kjøre i tog selv, som russebiler og veteranbiler?

foto
17. mai i Alta: Biler står parkert på kryss og tvers langs veien. Foto: Kita Eilertsen

Nå var det mulig å finne en plass der man hadde ganske fin utsikt tross alt.

Og da togene møttes med flere tusen festkledde, skoleklasser, barnehager – noen i sitt aller første 17. maitog, musikkorps og foreninger, alle bidro til å skape en fantastisk stemning der de vinket og ropte: – Hipp, hipp, hurra! og – Hurra for 17. mai!

Også før om årene har det i Alta vært mye kritikk mot folk som parkerte bilene sine langs veien 17. mai. Så har det vært noen år der man antok at det var slutt på denne villparkeringa. Vi er da tross alt en by med godt regulert sentrum og mange parkeringsplasser.

Mange trekker på skuldrene, og sier; – Sånn har det alltid vært i Alta, og: – Jeg husker før i tida, da var det mye verre.

Det er ikke gode argumenter. Det er rart, at fordi det er nasjonaldag og man antar at parkeringsetaten har fri, skal man glemme alt man over flere tiår har lært av parkering og orden.

Vi burde ikke tillate oss å ha det sånn i vår flotte by. Og i hvert fall ikke på 17. mai!

Derfor kommer denne lille oppfordringen til alle om å løfte blikket og i det minste parkere litt lenger unna neste år. La vanlige folk få se toget, så vi slipper å skjemmes om noen skulle finne på å ta drone-foto av 17. maitoget i Alta.

Og – det må gå an å tenke at det er hyggeligere for de som går i toget  for å  vinke og rope hurra til mennesker, ikke biler.

La oss ikke fylle sentrum med biler neste gang vi feirer! I hvert fall ikke helt oppi toget.

Av Kita Eilertsen

journalist