Finnmark er fra vår herres side gitt et grunnlag for svært gode levekår, men til tross for at vi flyter over av naturressurser, tappes Finnmark for folket som skal sørge for at nasjonen Norge kan høste ressursene.

Vi mangler innbyggere. Det er halvtomme barnehager og skoler med tomme pulter over store deler av Finnmark. Det forteller at det nå er behov for kraftfull styring for å sikre at Finnmark ikke går mot en dramatisk og akutt avfolkning.

Da er ikke resepten å ta fisken fra oss, bøyelaste oljen og sende den sørover uten at finnmarkingene engang får muligheten til å kjenne lukten, langt mindre får ringvirkninger med høy næringsaktivitet. Nå skal også kraftressursen ranes fra oss og gis til den som økonomisk er best i stand til å skaffe sin egen kraft, Equinor.

Alt dette skjer i en tid da vi har politikere som har allergi mot å styre. Vi har en regjering som er blitt passive tilskuere til utviklingen i nord. En utvikling som truer hele Finnmark, men som nå framstår som en varslet katastrofe, spesielt for Øst-Finnmark.

Virkelig alvorlig blir det når sykehus skal nektes akuttberedskap på et minimum. I stedet for å kappes om å komme med kraftfulle virkemidler, ser vi at selv stortingsvedtak blir oversett eller plassert på venterommet.

Halve Finnmark er helt avhengig av at Kirkenes sykehus har intensivtilbud, slik at pasientene i  østfylket får hjelp når det er alvorlig sykdom og skade oppstår.

Svaret fra helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) er ikke å følge opp stortingets vedtak fra 2020 om at Kirkenes sykehus skal ha intensivberedskap på nivå 2.  Frp og Sp lanserte forslag om å løfte intensivberedskapen til nivå 2, samt et krav om helikopterpad ved sykehuset i Kirkenes. Flertallet ble stort og tydelig, men det motsatte av vedtaket synes å bli satt ut i live.

Kjerkol toer i stedet sine hender og overlater til Helse Nord å følge opp Stortingets vedtak; et vedtak helseforetaket har oversett i år etter år. Manglende intensivberedskap kommer på toppen av at Nye Kirkenes sykehus står uten helikopterpad, noe som vil gi redusert reaksjonstid når minuttene og sekundene teller for å få nødvendig helsehjelp. I de mest alvorlige tilfellene snakker vi da om respirator- og intensivbehandling.

Etter vår mening var det en helt nødvendig investering for akuttberedskapen i Vest-Finnmark at det ble bevilget 100 millioner til helipad til Hammerfest sykehus som er under oppføring, men det er fullstendig uforståelig at det nye sykehuset i Kirkenes ikke ble tilgodesett før. Det sto ferdig i 2018.

For å bruke legespråket: Øst-Finnmark er i en langt mer akutt beredskapssituasjon enn Vest-Finnmark. Avstanden fra Kirkenes sykehus til Universitetssykehuset i Nord-Norge er avstanden Oslo – Namsos. I Vest-Finnmark er det snakk om halve avstanden til UNN i både kilometer og minutter.

Hvis ikke politikerne våre mener at innbyggerne i øst skal sendes til Rovaniemi, er de nærmest overlatt til seg selv når krisen er et faktum.

Floskelmaskinen til regjeringen brukes flittig, nå også av helseminister Ingvild Kjerkol. Her påstås det at vi skal ha likeverdige helsetjenester over hele landet. Men i Finnmark skal ikke dette gjelde; her skal helsetilbudet sentraliseres både for akutte tjenester og rehabilitering.