Telenor svir av absurde milliardbeløp i utlandet på fiaskoprosjekter som skrinlegges og deler ut tosifret milliarder i utbytte, men har ikke råd til å oppgradere en viktig ferdselsåre som E45 gjennom Finnmark, for noen skarve millioner kroner.

Argumentasjonen til dekningssjef Bjørn Amundsen er syltynn og på grensen til ufin mot landets nordligste befolkning. Med 54 % statlig eierskap er det pinlig å rope etter offentlig støtte til disse små investeringene som burde vært gjort for 25 år siden. Når Telenor ber om å få det offentlige med på laget, så er det greit å minne om at det samme selskapet drysser ut 13 milliarder kroner i utbytte i år (ref. Finansavisen).

Telenor går så det griner med milliardutbytte til eierne, og da kan det være greit å minne om at Telegrafverkets seddeltrykker anno 2022 er bygget opp av nordmenns televaner og kommunikasjonsbehov gjennom generasjoner, siden 1855. Det er det norske folks kommunikasjonsvaner gjennom 167 år som gjør at konsernsjefen kan spille rulett i India og tape 25 milliarder kroner (ref. Aftenposten). Da synes mange finnmarkinger det ikke er mye forlangt at selskapet bruker noen skarve millioner på å skape forsvarlig og forventet dekning på E45 som er en av landsdelens hovedferdselsårer.

Beklager Bjørn Amundsen, men i mine ører hører det ikke ut som du gjør jobben din godt nok som dekningssjef når du ikke får gjennomslag for investeringer som er lommerusk for et selskap på Telenors størrelse. Her er det nok viljen det skorter på, dessverre. Det skal jeg ha i bakhodet neste gang når du poserer i mediene med ny 5G-dekning. 4G har fungert knirkefritt for meg i mange år, og en liten utsettelse av en av 5G-senderne burde finansiere E45 og vel så det.

NB: Samfunnsansvar.... Smak på ordet. Ifølge Telenor selv er dette en av kjerneverdiene. "Samfunnsansvar ligger i hjertet av virksomheten vår. Vi jobber for å maksimere telekommunikasjonens samfunnsnytte, skape verdier for hele samfunnet og bidra til en bærekraftig fremtid," heter det på Telenors egne side - grundig gjennomarbeidet og formulert på hovedkontoret i Bærum.

Morten Broks

Innlegget var først trykket på Broks’ facebookprofil, og gjengis med hans tillatelse