Antall aktive fiskere og nye fiskebåter har økt markant i Alta de siste årene. Det bør ledsages av offensiv næringspolitikk og bedre rammebetingelser for næringen.

Altaposten kunne nylig oppsummere 2022. Statistikken til Sparebank1 Nord-Norge kunne avsløre at 15 nye foretak hadde kommet til. Mange kjente fiskere er fortsatt høyst aktive, men det viser seg også at det dukker opp en god del nye fjes.

Rekrutteringen har vært god og mange unge har sett potensialet i både havbruk og fiskeri.

Innsatsen belønnes med god inntjening og uante muligheter, i flere flåtegrupper. Den uredde satsingen til Sondre Kristoffersen i kjølvannet til pappa Jens har blitt lagt merke til, og det er fullt mulig å velge eller veksle mellom tilværelsen som mannskap på større båter eller være sjef på sin egen sjark.

Kompetansen blir en nøkkel for sunn drift, i tillegg til at norsk fiskeripolitikk har gitt imponerende forutsigbarhet. Kvotene må settes med forvaltningsmessig fornuft, i tråd med bærekraftige prinsipper. Det har vi fått til.

Det er også viktig at politikerne er på, slik Frp var i forbindelse med krabbefisket. I posisjon redet statssekretær Ronny Berg og stortingspolitiker Bengt Rune Strifeldt grunnen for at fiskere i hele Finnmark kunne delta i det lukrative fisket.

Kongekrabba har på denne måten gjort at mange nye fiskere har en kommersiell plattform for å delta i det øvrige fisket. I mange år måtte fiskere fra vest flytte østover for å være med.

Det er ingenting galt med framtidsutsiktene heller. Førstehåndsverdien for fisk og skalldyr levert av den norske fiskeflåten var i fjor på 23,9 milliarder kroner.

Justert for inflasjon, er oppgangen på hele 60 prosent de siste 20 årene. Sysselsettingseffektene fra aktiviteten i fisket i 2021 var 18.800 sysselsatte. Av disse jobbet 10.700 direkte i fiskeriene, mens 8.100 jobbet i leverandører til næringen, viser de ferske og oppløftende tallene til Nofima.

Fiskeribedriftene ligger tett i Nord-Norge og samlet sysselsetting er størst i Troms og Finnmark med 3.800 sysselsatte. Antall båter gikk riktignok ned i fjor,  men store deler av flåten er under 11 meter.

I Alta peker pilene oppover og verdiskapning gir store ringvirkninger for Alta-samfunnet, blant annet i distriktene langs Altafjorden. I en moderne verden vil også mange kombinere fisket med en tilnærmelsesvis normal hverdag i byen. Det er ingen motsetning.

Vi tror det blir enda viktigere for Alta kommune å tenke støttemidler til unge gründere som vil skaffe seg båt og sørge for at fasilitetene kommer på plass, enten det er kaiplass, mottak eller servicetilbudet ved Bullkaia.

Framtiden tilsier også at landstrøm ikke bare blir viktig for cruisebåtene, men også for båter som skal brukes av konvensjonelt fiske og havbruk. Alta må framstå som et attraktivt sted å satse.