Den økonomiske situasjonen i Alta er i en kritisk fase, fordi man har latt være å ta avgjørelser om skolestrukturen i over ti år. Ti år – det er et helt grunnskoleløp, det. Det er et felles politisk ansvar å sikre økonomi og tjenester til innbyggerne i kommunen, men det ligger et særskilt ansvar på dagens politiske ledelse for den situasjonen vi er i. Høyre har vært tydelig helt fra begynnelsen på at endringer i skolestrukturen må skje, og vi betalte for det i form av færre representanter ved forrige valg. Det viste seg å være mer populært å bevare det dyre nærskoleprinsippet, men det viste seg også å sette kommunen i et økonomisk vanføre. Dette har dagens politiske ledelse gått inn i med åpne øyne.

Situasjonen i Altaskolen i dag er at vi har nedslitte bygg som er dyre å vedlikeholde og drifte. Vi har et uforsvarlig arbeidsmiljø for elever og lærere, og vi er bekymret over at så mange barn går hjem med hodepine etter skoledagen. Er det det vi skal tilby framtidens problemløsere?

Innholdet i skolen er viktigere enn plasseringen og skoleveien. Over tid har elevene i Altaskolen dårligere resultater enn landsgjennomsnittet på nasjonale prøver og elevundersøkelsen. Altaelevene må særlig styrke de grunnleggende ferdighetene. Framtidens skole må inneholde oppdaterte undervisningslokaler med spesialrom og teknologiske løsninger som inspirerer til læring og utforskning. Vi må sørge for å ivareta fagmiljøene og bygge dem ut. Det er viktig for framtidens kompetansebehov at vi har god leseopplæring, at vi ruster elevene i realfag, matematikk og digitale ferdigheter, at vi utvikler sosial kompetanse og lederegenskaper, og for Alta er det også viktig at vi tilbyr god samiskopplæring.

Tidligere i høst kunne vi lese at skolehelsetjenesten er redusert fra fire til to dager på Alta ungdomsskole fordi det ikke er nok personell til å dekke alle skolene. Helsesykepleierne må smøres tynt utover, og alle vet at tynt utover betyr magrere resultat. Ved å samle flere elever på en skole vil man få en bedre og mer tilgjengelig skolehelsetjeneste og man kan få andre faggrupper inn i skolen, slik som miljøarbeidere og skolepsykologer.

Høyre vil bygge en ny sentrumsskole som ivaretar elevenes rett til et trygt og forsvarlig skolemiljø som inspirerer til læring og sosial utvikling. Vi vil også utvide en skole i vest og en skole i øst. Alta har hatt en positiv befolkningsutvikling over tid, og vi ønsker at dette skal fortsette. Vi tror at satsing på skolen vil være attraktivt både for lærere og for nye som ønsker å bosette seg i Alta.

Ved å samle ressursene vil vi kunne sørge for at lærere i større grad enn i dag kan undervise i fag de har fordypning i framfor fag de ikke har for å dekke opp timekravet. Kostnadene med å renovere byggene vi har vil være tilsvarende å bygge nye, men driften vil være rimeligere på nye skoler. Derfor mener vi at summen av å endre skolestrukturen også vil ha mye å si for de kommende kommunebudsjettene, som er vårt fremste ansvar. Husk at en stemme til dagens posisjon vil være en stemme til fortsatt trenering. Høyre har vært tydelige og ansvarlige i skolesaken siden den startet, og det vil vi fortsette med. Det fortjener Alta.

  • Solveig Jensen, lektor og varaordførerkandidat for Høyre

  • Hege Christin Bjørkmann, lektorstudent og kommunestyrerepresentant for Høyre