Det er ingen grunn til å tvile på at det er en fordel for en kommune å ha en god og offensiv ordfører og frontfigur. Ap-ordfører Alf E. Jakobsen i Hammerfest hadde en egen evne til pleie vennskap og relasjoner, samtidig som han reiste bust da lokale interesser ble satt på spill.

Den ferske boka viser på utmerket vis hvordan Alf E. Jakobsen bygget tillit og respekt. Foto: Coverfoto: Rino Engstad/Design: Tor Lekang

I den ferske boka om Han Alf E, ført i pennen av Svein G. Jørstad, får vi mange gode eksempler på hvordan et lokalsamfunn kan manøvreres gjennom store oppgaver med passe bruk av gass og brems, litt avhengig av hvilket tempo som passer for anledningen.

Alf E. har vært viden kjent for sin joviale framtoning, enten som ordfører, reingjeter, søppelplukker eller frivillig ressurs innenfor idrettsbevegelsen. Parallelt opparbeidet han et kontaktnett som var prisgitt evnen til å bygge tillit.

Å være rådgiver eller statssekretær i maktens korridorer betyr ikke automatisk at man sitter igjen med gode relasjoner. Dialogen krever ofte hardt arbeid og en telefon ekstra, uten at man nødvendigvis opererer som møbelhandler. Det handler mer om å oppnå politiske resultater på vegne av sin egen by, kommune og region.

Fiskersønnen Alf E. Jakobsen fra Rossfjordstraumen var også en steinbit når situasjonen tilsa det, enten det har vært kampen for ringvirkninger av oljeprovinsen eller kampen for hjørnesteinsbedriften Findus, for ikke å snakke om kampen for beholde sykehuset i Vest-Finnmark.

Kampen for trålere og kvoter får bred dekning i boka, naturlig nok. Alf E. tok den krevende fighten med Kjell Inge Røkke i Norway Seafoods, men det ble en slåsskamp mot vindmøller med gjeldende fiskeripolitikk. Suksessen på olje og gass har vært enormt viktig, men det er ingen tvil om at Hammerfest vil ha behov for mer mangfold i verdiskapingen.

Derfor var denne kampen så viktig for både ordføreren og lokalsamfunnet – og derfor vil både Nussir og etableringene på Markoppneset være så avgjørende. Hammerfest må som mange andre jobbe knallhardt for å skaffe attraktive arbeidsplasser og sikre bosetting og befolkningstall.

Blant flere morsomme tilbakeblikk er kampen om ENI-administrasjonen i 2008, der Alta lenge var favoritten til å bli valget til det italienske selskapet. Miljøet i Hammerfest klarte imidlertid å finte inn seieren på oppløpssiden  og sørge for at kanapeene i Alta havnet i søppelbøtta, eventuelt i vranghalsen.

Det er ikke alle forunt å bli kåret til Norges mest populære ordfører. Sentio Research konkluderte med at det var ingen over, ingen ved siden etter sin nasjonale undersøkelse. Boka sier en hel del om hvorfor.

Rolf Edmund Lund

Ansvarlig redaktør

Altaposten