Jula er en høytid som for mange fylles med glede, samvær, familie og venner. Det er en tradisjonsrik tid som mange tar for gitt. Det er en selvfølge at julematen kommer på bordet, julegavene er under treet og familien er nær.

For andre er julen en tung tid, en tid der nattesøvnen viker for dårlig samvittighet og stress for om det blir julestrømper til «tre nøtter til Askepott», julepakker under treet og familie rundt et dekt julebord.

I tro til norsk tradisjon og kultur er jula en tid for å samles med nære, kjære og ikke minst felleskapet. Dessverre er det ikke slik for alle. Veldig mange opplever julen som alt for lang og ensom. Fra førjulstiden til nyttårsaften blir en påminnelse på at man er alene og ensom. Man ser andre samles og hygge seg mens man selv er ensom, alene og kanskje ikke opplever julen som en hyggelig høytid. I Norge er det mange eldre som føler på ensomhet i julen, mange er etterlatt, blir oversett av familie, eller sitter på sykehjem alene.

Unge kan også føle seg ensomme på grunn av sosiale medier. Man ser andre legge ut koselige julebilder, mens man selv ikke blir invitert på like mange arrangementer eller har en så stor vennekrets. For andre blir jula en stressende høytid på grunn av økonomiske årsaker, eller for barn som opplever julen som en fyllefest der foreldrenes bruk av rusmidler ødelegger for julestemningen.

Det er ofte vanskelig å oppdage de ensomme i samfunnet og de som trenger et julemirakel. Derfor er det viktig å åpne øynene litt ekstra i julestria. Kanskje besøke bestefar selv om man «ikke har tid», ringe en bortglemt venn, eller rett og slett bidra til felleskapet ved å donere gaver, julemat, og vise ekte juleånd.

For hvordan kan jeg og deg sette oss ned i sofaen med familien etter en mettende julemiddag, høre sølvguttene spille inn jula og åpne opp drøssevis med gaver med god samvittighet når vi vet at ikke alle har den muligheten. Vi må alle som et samfunn bidra til å skape et lys i mørke for alle, fordi ingen fortjener å være ensom i jula.

Vi ønsker å bidra til en hyggelig høytid for alle. Derfor inviterer Alta AUF, Alta, SU, Alta NU, og Changemaker til fakkeltog for å samle befolkningen å bære budskapet ingen skal være alene i jula. Vi håper mange vil bære fakler med oss og bidra til en mer betydningsfull jul.

Ariana Olsen

Leder i Alta AUF

foto
Ariana Olsen i Alta AUF. Foto: Privat