Oppdragsgiver Helse Nord har foretatt en fullstendig ubegripelig U-sving når det gjelder anbudet på rehabilitering, som Helsepartner Nord-Norge AS i utgangspunktet ble tildelt.

En anbudstildeling som i det minste kunne sikret god oppfølging ved de to nordligste tilbudene i landsdelen, nemlig i Alta og Skibotn. Begge sentrene har vært ekstremt viktig for innbyggerne i regionen i flere tiår, med sin nærhet og kompetanse. I stedet gjør man et forsøk på å vingeklippe tilbudet.

Det sier sitt når fire regionråd på vegne av 22 medlemskommuner reagerer sterkt på den uventede vendingen. Tromsøs ordfører Gunnar Wilhelmsen har også prisverdig støttet desentraliseringen, selv om den utropte vinneren Vigør rehabiliteringssykehus befinner seg i Tromsø. Bedre kjent som Kurbadet.

Helse Nord har også et betydelig forklaringsproblem i forhold til økonomien i å tvinge fram flere pasientreiser og drive fram økte utbetalinger for gjestepasienter.

Helseforetaket bekrefter at de har fått flere klager, men bør komme raskt på banen for å forklare innbyggerne i Nord-Troms og Finnmark hva som er årsaken til at man er villige til å ta ned tilbudet i Alta og Skibotn, for deretter å sende store deler av pasientgruppen på krevende og kostbare reiser til Tromsø.

Vi stusser over total mangel på informasjon og begrunnelse. Dette er anbudsprosesser som berører folk direkte, og man må kunne forvente at helseforetak makter å involvere samfunnet i denne type beslutninger, selv om detaljer i konkurransegrunnlag kan være sensitive. Ikke minst hvis det stemmer at reglene er endret underveis og dannet grunnlaget for en runde to.

Politikerne synes nok en gang å være satt fullstendig på sidelinja i det meste som angår helsespørsmål. Her bruker man etter hvert alle triks i boka for å unngå en opplyst debatt om viktige veivalg.

Foretakssystemet har dessverre gitt sykehusene mulighetene til å distansere seg fra samfunnet de skal betjene, i tillegg til at økonomien er satt fullstendig over styr.

At pasientene ikke vil merke kuttene er naturligvis en av mange rariteter som presenteres som forklaring for allmuen med jevne mellomrom, uansett hvor omfattende kuttene er. Vel, denne plutselige anbudsfinten vil merkes. For mange kronisk syke og pasienter med opptreningsbehov. Dem blir det flere av.

Når Helse Nord har et akkumulert underskudd på milliarden, så er det opportunt for mange å spørre om rehabilitering nord i landet er en av salderingspostene på grunn av skrantende økonomi.

Like alvorlig er det naturligvis at Helse Nord med annulleringen og endring av kontrakten risikerer å radere vekk kompetanse og et viktig fagmiljø, bygget opp over mange år.

Opptreningssenteret i Finnmark har siden tusenårsskiftet vært en trygg havn for behandling og opptreningen, der pasientene har fått profesjonell assistanse, ofte for å komme tilbake til hverdagen, skolegang eller jobb.

Frykten er videre at dette krumspringet er første steg på en ytterligere nedbygging, og at det ikke er meningen at rehabilitering skal være en desentralisert oppgave, selv om de altså kan tilby tjenester på høyt faglig nivå.

For mange betyr det mye å få denne hjelpen nærmest mulig familie. For innbyggerne i Kautokeino, som har langt til det meste, er dette et opplagt poeng.

I Alta har man godt grunnlag for å tilby tjenester med fokus på samisk språk, et poeng som nylig ble tydeliggjort i en utredning for hvor nytt barnehus skal lokaliseres.