Stortingspolitiker Irene Ojala (Pasientfokus) uttrykker i Altaposten 24. mars bekymring for ambulansearbeiderne i Finnmarkssykehuset, og at vi som arbeidsgiver bryter akuttmedisinforskriften knyttet til kravet om C1 (godkjent opplæring for større kjøretøy). Det er bra at hun er opptatt av at vi oppfyller kravene. Det er vi også.

  • Derfor har vi lagt til rette for at alle våre ansatte skal få dekket opplæringen knyttet til C1. Finnmarkssykehuset har 190 fast ansatte ambulansearbeidere. Av disse er det 40 som fortsatt ikke har C1. I 2023 har vi budsjettert med at halvparten av disse får opplæring i år, de resterende kommer året etter.

  • Problemstillingen er ikke kun knyttet til Finnmarkssykehuset. Fordi det tar tid å etterkomme kravene, har akuttmedisinforskriften noen unntaksregler, slik at helseforetakene får mulighet til å komme etter med alle ansatte. Akuttmedisinforskriftens §11 slår fast at minst én  av personellet i ambulansebilen skal ha autorisasjon som ambulansearbeider/paramedisiner, og minst én kompetansebevis for førere av utrykningskjøretøy. Forskriften slår også fast at virksomhetsledelsen etter en konkret vurdering kan gjøre unntak fra kravet om autorisasjon eller lisens som helsepersonell, for personell som skal dekke ekstravakter og korttidsvakter.

  • Finnmarkssykehuset forsøker i størst mulig grad å unngå brudd på forskriften og å benytte seg av unntakene, men det er utfordrende da vi ikke har nok ferdig utdannet personell i tjenesten. Ambulansetjenesten har de samme utfordringer som resten av Helse-Norge, med mangel på helsepersonell. Når unntakene blir tatt i bruk, er det fordi det er vurdert at alternativet er verre; at ambulansen ikke blir operativ og må parkeres.

Jeg er svært interessert i synspunkter om ambulansetjenesten. Dersom Ojala er bekymret for ambulansearbeiderne i Finnmark, tar vi gjerne et møte med henne om dette.

Trond Carlson

Klinikkleder

Prehospitale tjenester, Finnmarkssykehuset