Det skal mer enn Freia melkerull med samisk påskrift for å reparere panserhard  fornorskning gjennom tiår, men mange bekker små kan bli den strie strømmen og oppdriften som trengs på veien mot forsoning.

Å være stolt av egen bakgrunn og identitet er noe de fleste ønsker, men det kommer ikke av seg selv, hvis det blir prentet inn at man ikke er god nok. I 2022 er det trist at koftekledde elever på Alta videregående skole opplever hets fra jevnaldrende, slik altaposten.no kunne fortelle lørdag. De vet bedre og bør skjønne at det ligger en sår historie til grunn for at man blir skuffet.

Det puslespillet mange baler med gjennom et helt liv består av kjente og ukjente brikker, men etter hvert som de faller på plass, gir det gjerne mening. I forbindelse med Samefolkets dag har man en mulighet til å feire og synliggjøre de verdiene man har med seg.

Det betyr så uendelig mye å bli respektert og akseptert for den man er. Å bli sett er en viktig del av å være. Raushet og toleranse betyr derfor ekstremt mye for de som oppsøker sin identitet og finner sine røtter, enten det er samiske, kvenske eller kanskje en fargerik cocktail av tre stammers møte, som er utgangspunktet.

Vi er imponert av samiske frontfigurer som opptrer med ryggrad og stolthet i ulike sammenhenger, som Marianne Vorren Wilhelmsen som brukte beste tv-tid i fjor til å fortelle om sin oppvåkning og begeistring for sin kulturelle arv.

Det samme gjelder Agnete Kristin Johnsen Saba som har vært åpen og ærlig om sin lange reise, blant annet dårlige selvtillit knyttet til språket. Søndag kveld er Agnete en av dem som loser tv-seerne gjennom 6. februar i beste sendetid.

Vi skrev nylig om Kari Heimen fra Alta som gjennom oppveksten skjemtes av å være same, men som i voksen alder tar i bruk sin egen bakgrunn som en sterk og tydelig signatur som musiker og låtskriver.

Vi tror det er viktig med gode forbilder, som viser at det er mulig å passere indre og ytre sperrer på veien mot aksept.

I filmen Koftepolitiet kan regissør Egil Pedersen fleipe med hvordan omgivelsene reagerer på den samiske tradisjonsdrakten gákti, det hele innhyllet i avvæpnende humor. Alvoret ligger likevel som et slør over kortfilmen, som får mye skryt for både alvor og underholdning.

Pedersen har blant annet tematisert det faktum at hans identitetskamp like gjerne kan møte på kvist i samiske miljøer, noe som viser oss det vi allerede vet. Vi er raske til å sortere hverandres verdi, selv om vi står aldri så nært hverandre.

Vi tror det er viktig med legitimitet i identitetskampen. Sannhetskommisjonen har hentet inn historier og fakta – og nærmer seg en oppsummering av hvordan kampen har vært for både samer og kvener. Med historien på plass, er det lettere å snakke sammen, i stedet for å operere med myter og mistenkeliggjøring.

Vi håper alle får en flott 6. februar. Gratulerer med dagen!

Rolf Edmund Lund

Ansvarlig redaktør

Mediehuset Altaposten