I et innlegg i Altaposten fredag 15. juli går Fremskrittspartiets Bård Hoksrud hardt ut mot Arbeiderpartiets helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol, i forbindelse med den stadig økende krisen i fastlegeordningen. NM-gull i løftebrudd, kaller han det.

At fastlegeordningen står i fare for å kollapse har Hoksrud selvsagt helt rett i. Undersøkelser på nasjonalt nivå har vist at fastleger gjerne har 50–60 timers arbeidsuker, og noen opptil 70 og 80 timer. Flere og flere leger flykter fra ordningen – og til tross for klare løfter fra Kjerkol før stortingsvalget sist høst om å «redde ordningen» har det bare gått fra vondt til verre.

Hans kritikk av Kjerkol og den nåværende regjeringens sendrektighet i denne saken er således helt på sin plass. Problemet hans – som han selvfølgelig behendig unnlater å nevne – er bare at dette jo ikke er en situasjon som har oppstått det siste året. «Vi har håpet i mange år på at det skal komme nasjonale føringer som gjør situasjonen bedre. Veldig mange kommuner har gjort egne tiltak, i mangel på at regjeringen gjør det», uttalte kommuneoverlege Ingunn Heggheim til Altaposten 22. juni i år.

En kjent problemstilling i mange år, altså. Så Hoksrud og FrP har slett ingen grunn til å være spesielt stolt av egen innsats på dette området, etter mer enn seks år i Ernas Høyre-regjering, helt siden høsten 2013. Men som vi alle vet – og får bekreftet etter hvert eneste valg; livet som politiker er atskillig enklere i opposisjon. Det underlige er jo bare at når «alle» i politikken tilsynelatende er enige om at «noe nå må gjøres», synes det likevel nærmest umulig å få det gjort. Bare enda et bevis for at det dessverre er det sedvanlige partipolitiske taktikkeriet – kampen om taburettene – som fortsatt er viktigst. Og fortsatt lurer man visst på hvorfor politikerforakten øker…

En god latter forlenger livet, heter det. La oss inderlig håpe det stemmer – i så fall må en stor takk gå til Hoksrud for hans innsats for folkehelsen; når han nå velger å offentliggjøre denne nominasjonen av Kjerkol til NM-gull i løftebrudd også i Altaposten er det bare å slippe latteren løs; ingen i Alta-/Kautokeino-regionen kan vel noensinne glemme hans partikollega Terje Søviknes i rullestolen på torget i Alta før stortingsvalget i 2017, der han høylytt gjentok sin partileder Siv Jensens mangeårige og krystallklare løfter om å sørge for både utredning av sykehusstruktur, fødeavdeling og akuttilbud, bare vi ga dem våre stemmer.

Hva FrP senere stemte i regjering sammen med Høyre, Venstre og KrF etter at valgseieren var sikret, husker vi jo godt. Så æres den som æres bør; den norgesrekorden i løftebrudd står fortsatt fjellstøtt, snart fem år etter. Sikker kan man jo aldri være, men la oss i alle fall håpe at den aldri må bli slått…

Magnar Leinan