Den rutinerte overlegen Hanne Iversen ved 330-skvadronen i Finnmark slår betimelig alarm om beredskapen, hvis eksempelvis nye Hammerfest sykehus blir uten landingsplass i umiddelbar nærhet.

Til NRK Troms og Finnmark er hun krystallklar på at tidstapet kan bli skjebnesvangert. Som spesialist på anestesi vet hun hvilke utfordringer som venter.

Vi er helt på linje med Iversen og mener Helse Nord allerede i forbindelse med investeringsbeslutningen burde sørget for at tiltaket var en del av finansieringen, til tross for at absolutt alle ser at summen på 2,6 milliarder blir en kolossal byrde. Forsikringene synes som regel å være at innsparinger ikke skal ramme pasientene.

I et område med så lange avstander og så mye uvær er det etter vår mening nødvendig å ta forholdsregler.

En landingsplass for helikopter burde naturligvis vært der når sykehuset står ferdig i 2024. For oss blir det særdeles paradoksalt at de nye redningshelikoptrene ikke kan utnyttes optimalt for å redusere tidsbruken. Som vi har vært inne på tidligere, burde man også hatt ambisjoner om å utstyre Klinikk Alta med bedre fasiliteter.

Alta har riktignok en flybase, men det handler om å spare sekunder og minutter når situasjonen er alvorlig, slik vi gjentatte ganger har fått demonstrert i tv-serien 113.

Tryggheten på mange av småstedene ville blitt løftet betydelig, for eksempel i Kautokeino som er langt unna både Tromsø og Hammerfest. Her har de heller ikke fått gjennomslag for en beredskapsflyplass.

Vinninga går opp i spinninga hvis de nye og mer effektive helikoptrene må omveien til flyplassen, i stedet for å sette direkte kurs for sykehuset. Enda mer kritisk vil det være om ambulansefly og helikopter rent hypotetisk må til Grøtnes, før det blir transport til selve sykehuset gjennom byen.

Advarslene er ikke av ny dato. For en god stund siden var Finnmark legeforening, med leder Paul Olav Røsbø i spissen, sterkt  kritisk til at Helse Nord ikke tok tak i situasjonen. Det gjorde heller ikke helseforetaket da sjansen bød seg før jul.

Vi mener helseminister Ingvild Kjerkol bør på banen. Hun var forbilledlig klar i sin utfordring til Bent Høie da Kirkenes sykehus måtte klare seg med en midlertidig løsning for tre år siden. Forutsigbarhet og trygghet tilsier at man her til lands sørger for å eliminere tidstapene.

Rolf Edmund Lund

Ansvarlig redaktør