Kvinnesolidaritet, likestilling og feminisme er muligens de mest brukte ordene fra politisk hold i Norge i dag, 8. mars. Dugnaden som kvinner i vår region skal bidra til, er blant annet å tåle utryggheten lang vei til fødeavdelingen påfører dem.

Vi i Pasientfokus har som vanlig ikke tid til å feire dagen. Uken og dagen brukes til å sikre at kvinner i vår region faktisk får sine rettigheter selv om de bor i Alta, Kautokeino og distriktene våre.  Det har seg slik at kvinner fra Alta, Kautokeino og våre distrikter har levert dugnad i generasjoner, allikevel kreves det at de skal levere mer. Solidaritet fra våre kvinner og deres familier kreves selv om vi vet at vi går inn i ei tid med tøffere, røffere og villere vær.

Stengte vinterveier har skapt store utfordringer for våre kvinner. Kolonnekjørte veier like så. Det er ikke greit at en blivende far må kjøre bak en brøytebil over Sennalandet samtidig som han skal støtte sin kvinne som ikke kan stoppe riene som herjer hennes kropp.

Det har ikke blitt bedre det siste året. Men vi jobber med saken – nå internt på Stortinget. Vi skal nå målet om fødeavdeling til Alta. Vi skal nå målet om geriatrisk sengepost til Alta – og røntgen 24/7. Vi skal nå målet om at Kautokeino får en beredskapsflyplass. Fordi det handler om beredskap for gravide og fødende. Det handler om trygghet og beredskap for eldre kvinner og deres menn – det handler om solidaritet til de som har bygd landet.

Det er ikke penger det står på sies det her i sør. Det vet vi. For vi har jobbet med akkurat det. Det er ikke mange kronene som skal til for å få geriatrisk sengepost i Alta – Det er ikke mange kronene som skal til for å ivareta kvinner som skal føde. Så hva er det da? Det har jeg også noen gode formeninger om. Men det skal jeg komme tilbake til.

Det må være lov å spørre på kvinnedagen 8. mars:

Hvordan hadde politikere blitt mottatt i Oslo hvis de sa at fødende kvinner i Oslo i fremtiden må akseptere å bli sendt til Larvik for å føde?

Hvor mange hadde tålt det som fødekvinner fra Kautokeino må akseptere – en reisevei på 280 kilometer fra Kautokeino til Hammerfest, eller distansen fra Oslo til Gøteborg? Jeg skal si dere en ting – INGEN hadde akseptert det. Ingen. Så hvorfor skal kvinner i vår region akseptere det?

Noen setninger fra Inger Hagerups dikt skal få lov til å feire dagen med oss.

«Til kvinner er vi født. Det lå engang forbannelse og angst i disse ord: Med smerte skal du føde dine barn og evig tjene mannen (politikere min anm:) her på jord.

Til kvinner er vi født. Fra mor til datter steg som et sukk opp gjennom tidens sjakt: Vær svak og listig, og la gråt og latter være ditt vern mot skjebnens overmakt.

Til kvinner er vi født. Vi lever nær alt levende. Vi bærer barna frem mot morgendagen, og vi vil at der skal tryggheten og gleden møte dem.»

Irene Ojala

Stortingsrepresentant

Pasientfokus