Administrerende direktør Per Erik Ramstad og økonomisjef Odd Levy Harjo i Alta Kraftlag har på overtydelig vis advart mot at Equinor skal okkupere all nettkapasitet i nord for å elektrifisere Snøhvit og Wisting.

De har brukt utestemmen for å overbevise alle, fra Statnett-ledelsen til politikere fra hele fargeskalaen, om at risikoen er overhengende for at denne strategien betyr brakkelegging av lokale etablerere og bedrifter som behøver strømmen for verdiskaping i Finnmark.

Vi hilser velkommen at politikerne kommer på banen med nye og alternative forslag, men skremmende nok har Statnett bekreftet overfor Altaposten at Equinor-toget forlengt har forlatt perrongen. Uten politikerne. De har ikke noe de skulle ha sagt.

Konserndirektør Elisabeth Vike Vardheim kunne på vegne av Statnett bekrefte at strømmen allerede var reservert for Equinor.  I forbindelse med presentasjonen av områdeplanen nord, var det klart at Equinor står først i køen.

Statnetts Anne Sofie Risnes var ikke til å misforstå; Equinor har fått reservert kraft til sitt behov og må eventuelt trå til side for å slippe til andre. Eventuelt at dagens forskrift blir endret.

Etter strømhoppet i Nord-Norge i formiddag er det mer enn grunn til å være bekymret for hva som skjer med utviklingstakten for lokalt og regionalt næringsliv, men også hva et økt prisnivå vil bety for folk og bedrifter. Med eller uten el-avgift i tiltakssonen.

Politikerne er koblet av for påvirkning begge steder og fungerer som viljeløse dukker i dette spillet, annet enn å dele ut plaster på såret gjennom strømstøtte og eventuell bedriftsstøtte. Det minner om helsekollapsen i foretakene, der politikerne virker fullstendig obstruert.

I sum kan tilliten og troverdigheten til det norske velferdssamfunnet stå på spill. Det høres dramatisk ut, men kolossale økninger i regninger på eksempelvis mat og oppvarming vil være ekstremt skadelig for et samfunn som er opptatt av å fordele byrdene. De som sitter nederst ved bordet får nok et problem i fanget.

Samtidig som kraftoverskuddet er reservert for Equinor, planlegges det enorme løft i nord, blant annet av svenske LKAB og batterifabrikken i Mo i Rana, der investorer og staten står klar med 17 milliarder kroner.

I Finnmark er både byggingen av kraftlinja østover og nye kraftkilder belemret med stor grad av usikkerhet, fra utfasing av gasskraftverket på Melkøya til utvikling av vindressursene i fylket. Også etableringer som skal gi grønt skifte vil rammes. Da spørs det om det hjelper med utestemme.