Det gjør sterkt inntrykk når fylkesordfører Tarjei Jensen Bech (Ap) forteller om sine opplevelser med debattklimaet og trolling av ordskiftet på sosiale medier.

Det gjør at han nå trapper ned den politiske virksomheten og dropper kampen om fornyet tillit i toppen av Arbeiderpartiets fylkesparti.

Signaleffekten er ikke god og mange har allerede slått alarm i forhold til tverrpolitisk rekruttering til demokratiet. Alle partier får svi, ikke minst de som styrer.

Sterke ytringer om politikk tåler de fleste. Motstemmer er en viktig del av den politiske dynamikken – og her har unge Tarjei Jensen Bech stått oppreist for sine meninger. For eksempel når det gjelder oppsplitting av fylkeskommunen, som tidvis har vært ledsaget av en tøff debatt.

Problemet oppstår når debatten havner på ville veier, både faktuelt og formmessig. Det finnes naturligvis en grense for hva som er akseptabelt, både i debattforumer og på sosiale medier.

For oss er det fullstendig ubegripelig at en ung politiker, som ble utsatt for vold og terror på Utøya, også må oppleve å få stygge, og det vi mener er ulovlige kommentarer, på sms og nettet. Det er fullstendig meningsløst – og det er prisverdig at Tarjei reiser debatten om hvordan vi opptrer overfor hverandre. I bunn og grunn handler det også om folkeskikk og respekt for hverandre.

Ytringsfrihet er en kjerneverdi i vårt demokrati og takhøyden er stor. Ytringsfrihetskommisjonen har nylig lagt fram en rapport som viser at man i Norge har et sunt og godt ytringsrom. Samtidig vil mange hevde at det har hardnet til. Det er også en utfordring for oss i media.

For ett år siden startet Altaposten med forhåndsredigering av egne kommentarfelt, men utfordringen vil fortsatt være å modere eksempelvis Facebook. Ansvaret på egne sider er så sin sak, men delingssamfunnet er grenseløst.

Vi er alle tapere hvis plattformene for debatt forsvinner, ikke minst det mangfoldet som gir en ventil for ulike ytringer. Samtidig kan det tenkes at for mild moderering i realiteten gjør at samfunnsdebattanter flykter fra de samme arenaene.  Derfor må vi løfte nivået kollektivt.