– Sápmi er stolte av dere

Kronikk: – Dette er viktig for den samiske selvtilliten!

Håvard Klemetsen og Finn Hågen Krogh.  Foto: NTB Scanpix

Aili Keskitalo. 

Meninger

Noe stort skjer med det samiske folket når Finn Hågen Krogh vinner gull sammen med Petter Northug i teamsprint og Håvard Klemetsen med fantastisk innsats bidrar til sølv i lagkonkurransen i kombinert. Det henter frem følelser av stolthet og entusiasme. Stolthet over at strålende samiske ambassadører er helt i verdenstoppen i landets nasjonalidretter, og entusiasme for at de er fantastiske forbilder for både oppvoksende og voksne generasjoner.

Håvard Klemetsen har inspirert gjennom en lang karriere, og har med stolthet representert samisk kultur på nasjonalt plan. Han joiker med største selvfølgelighet i direkteintervjuer, og har vært selve beviset på at også gutter fra små samiske bygder kan oppnå storhet med riktig trening og tøff nok satsning. Man skal ikke undervurdere hvor viktig det er for den samiske selvtilliten.

Finn Hågen Krogh på sin side et lysende forbilde for den store delen av den samiske befolkningen som ikke har vokst opp med at samisk språk og kultur er en del av hverdagen. I intervjuer i forkant av VM har Krogh forklart hvordan han er svært stolt over sin samiske tilhørighet og gjerne forsvarer samenes ære, selv om han sier han ikke snakker samisk eller lever et veldig «samisk liv».

Med det er Krogh et forbilde for mange, spesielt samer som har blitt frarøvet både språk og identitet gjennom fornorskninga, men som ikke desto mindre er stolte over det å være samer. Finn Hågen Krogh er selvfølgelig same god som noen. Om han selv ønsker det kan han stå som et symbol på at den samiske identiteten ikke er noe å frykte i 2015, og bidra til å gjøre det samiske fellesskapet enda mer romslig og rikt. Det viser den samiske stoltheten som sosiale medier flommer over av etter hans enestående prestasjoner i skisporet.

Krogh og Klemetsen inngår i en stadig lengre rekke av samer som gjennom å slå gjennom nasjonalt og internasjonalt på sine felter hver dag løfter det samiske selvbildet. Med seg i VM-troppen til Falun har de spesialhopperen og supertalentet Johann Forfang, Tromsøgutten som også har samisk tilhørighet.

På idrettsfronten ellers kan vi blant annet nevne Ailo Gaup, Tom Høgli og Morten Gamst Pedersen. I beste sendetid på lørdagskvelder heier vi på Agnete Johnsen, Per Heimly og Jon-Henrik Fjellgren, og hvem blir ikke stolte når Mari Boine eller Sofia Jannok trollbinder nasjonale og internasjonale publikum.

Idrettsstjerner kan, som kunstnere, skape magi og bidra til både stolthet og holdningsendringer.  Derfor er Krogh og Klemetsens bidrag så viktige for oss, og de fortjener all den ros, heder og støtte de kan få. Det er grunnen til at Sametinget gir ut idretts- og kulturstipender til samiske talenter, og vi er glade for å kunne si at både Krogh og Klemetsen har mottatt støtte til sine karrierer fra oss. Prestasjonene  står de selvfølgelig helt for selv, og det er derfor jeg kan slå fast: Sápmi er stolte av dere!

Aili Keskitalo

Sametingspresident