Han som var der da verden var som mørkest

– Møtet med Jonas betød mye mer enn han aner. Det er jeg fortsatt evig takknemlig for i dag, skriver Tarjei Jensen Bech.

– Møtet med Jonas betød mye mer enn han aner, skriver Tarjei Jensen Bech.  Foto: Randi M. Solhaug, UiT

Meninger

La meg fortelle en historie om en mann jeg setter veldig høyt. En mann som var der da verden var som mørkest. Jeg mener denne mannen bør bli Norges neste statsminister.

Selvsagt skal velgerne bestemme hvem som styrer landet, men at Jonas skal være uegnet og en person som ikke forstår seg på folk sine liv er jeg ikke med på. I august 2011 greide jeg å trille meg ut av sykesengen min på Universitetssykehuset i Nord-Norge etter å ha blitt skutt og hardt skadet på Utøya 22.juli.

Jeg trilla i rullestol med god hjelp av min søster Lise, over på Universitetet i Tromsø(UIT). For å høre på et foredrag. Et foredrag av daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre. Det var ingen tåkefyrste eller mann som var født med sølvskje i munnen som møtte meg. Derimot en mann med både omsorg og empati. En varm mann som var oppriktig opptatt av hvordan det gikk med meg. Jeg møtte ingen rik kald kakse født med sølvskje i munnen, men et inspirerende varm mann som var genuint opptatt av hvordan jeg hadde.

Senere i foredraget framhevet daværende utenriksminister i Norge at det var motiverende for ham og alle andre i salen at jeg greide å trille meg til foredraget hans. Det til tross for at jeg var hardt skadet på Utøya. At det gav ham og alle andre i salen motivasjon, at jeg greide å reise meg opp av sykesenga etter utallige operasjoner. Det fortjente jeg en varm applaus for. Av og til tenkt på det Jonas sa til meg og forsamlingen på UIT. Hvor viktig det var for meg. Hvor mye det betød.

Det motiverte meg. Motiverte meg til å bli frisk. Motiverte meg til å fortsatt drive med politikk. Motiverte meg til å fortsatt stå på å verdsette det å leve. Det bidro tror jeg til at terroristen ikke greide å knekke meg.

Det betød noe at det kom fra en norsk utenriksminister. For en redd 19 år gammel AUFer som akkurat var skutt og skadet av en norsk høyreekstrem terrorist, betød det alt.

Jeg setter Jonas høyt. Han er et varmt flott menneske. En utenriksminister som så en enkel gutt fra Hammerfest en varm sommerdag i august 2011.  En gutt som var traumatisert og skutt, men ikke knekt. Møtet med Jonas betød mye mer enn han aner. Det er jeg fortsatt evig takknemlig for i dag.

Tarjei Jensen Bech

Fylkesvaraordfører

Troms og Finnmark, Arbeiderpartiet