– Fake News om fake news for å sverte Ap

– Hvorfor hakker Finansavisen på Jonas Gahr Støre? Spør Sylvi Jane Husebye.

Sylvi Jane Husebye reagerer på fake news om partileder Jonas Gahr Støre.  Foto: Privat

Meninger

Det er ikke bare TV2 som har vårjakt på Arbeiderpartiet. Redaktør Trygve Hegnar er også ivrig. På lederplass i Finansavisen påstår han at Ap bedriver fake news på grunn av et leserinnlegg der forfatteren fikk skrivehjelp.

Beskyldningen er fake. For hvilke politikere, ministre eller toppledere i staten skriver sine leserinnlegg helt alene? Hvorfor hakker Finansavisen på Jonas Gahr Støre? Er Herr Hegnar virkelig så redd for at Ap vinner valget? Det er Good News!

"Falske nyheter er fremstillinger som ser ut som nyhetssaker, men der hensikten er å villede." (Store Norske Leksikon). Herr Hegnars poeng er å latterliggjøre Ap og partileder. Det morsomme er at Herr Hegnars definisjon av fake news slår tilbake på hans lesere og sverter mange av dem til supersyndere: Bedriftsledere har informasjonssjefer, informasjonssjefene bruker PR-byråer. Hvem skriver debattinnlegg eller innledning til årsberetninger, signert direktøren?

Hva er fake?

Det blir ikke fake news av at du banner i et leserinnlegg, slik Yngve Hågensen gjorde. Eller om den som hjalp til å skrive det, deler det innlegget. Det blir ikke fake news om du ber naboen hjelpe til med lobbyering å få penger til lys på fotballbanen. Et leserinnlegg fra naboen i lokalavisen blir en ekte mening. Intervjuer lokalavisen deretter naboen, er heller ikke det fake news.

Det som er mye nærmere fake news er når en redaktør "avslører" at en eldre politiker, over 80 år, ikke skriver og staver hele leserinnlegget selv, og at dette skal være noe helt nytt og en skandale. Herr Hegnar vet bedre.

Herr Hegnar benytter bare et kjent grep fra hersketeknikkens a-b-c: Beskyld motparten for det du selv bedriver. Det forvirrer debatten. Motstanderen over på defensiven.

Redd for mer skatt?

Er Finansavisens leder og lesere så skrekkelig redde for å miste skatteletter etter valget? Barn har mistet briller og regulering, de med stomi mistet støtte, nå har ikke alle råd til medisiner slik at de kan leke fritt med andre barn uten fare for å "bæsje på seg". Brannskadde og kronisk syke har mistet behandlingsopplegg, etc. Jeg klarer meg fint uten de tusenlappene jeg har fått i mindre skatt. Det gjør vel strengt tatt Finansavisens redaktør og de aller fleste leserne hans også? Så det er ingen grunn til å bruke ufine, uetiske metoder for å beskytte sine skatteletter.

Til info: Undertegnede har skrevet innlegget helt selv, ved eget kjøkkenbord. Ingen har ringt eller meldt. Joda, man med i partiet som forsøkes pepret ned med beskyldninger om fake news. Men dette går på prinsipper. Det må være lov å reagere på faktisk feil fra en ellers oppegående redaktør som vet så mye, mye bedre. Prøv en valgkamp med rot i virkeligheten, Hegnar!