Det er mye underlig som kommer med floa

– Det er bare en ting å si til dere fire: Fortsett å kle av dere verdigheten. Få andre kan gjøre det bedre, skriver Irene Ojala i Pasientfokus.

Illustrasjonsfoto.  Foto: Jarle Mjøen

Meninger

Fire relativt profilerte representanter fra Hammerfest har i et leserinnnlegg sist uke stilt spørsmålet: Hvem skal betale når flybåten ikke rekker flyet? Saken det handler om er Vargsundxpressen som går mellom Alta – Hammerfest – Alta med to daglige avganger. Bare så vi har det klart. ”Flybåten” som disse fire snakker om er samme båt som skribentene i tidligere leserinnlegg har betegnet som”luksusbåt” eller” sykehusbåt” eller var det ”hyttebåt”? Kjært barn har mange navn – men ruta det refereres til er den samme.


Hvem betaler når flybåten ikke rekker flyet?

– Hvorfor fortsetter TFFK å tvinge folk ut i et risikofylt transporttilbud, er spørsmålet i dette innlegget.


Skribentene Nann Jovold- Evenmo, Ove Brun Mathisen, Astrid Høydalen og Sylvi jane Husebye har rett i en ting. Båtene som betales av Troms og Finnmark Fylkeskommune tilhører båtfolket. Båfolket bor også i indre fjordstrøk og i bygdene i indre- og ytre Altafjord. Ellers så er det mye underlig argumentasjon som forteller mye om hvor fokuset er rettet - det lønner seg noen ganger å løfte blikket.

Pasientfokus, befolkningen i Alta og Kautokeino samt politikere i Alta har i mange år jobbet for at syke mennesker i Alta og Kautokeino skal få tilfredsstillende sykehustilbud. Vi har jobbet for at syke mennesker, døende eldre og fødende kvinner skal slippe å sendes omveien til Hammerfest, i kolonne over Sennalandet om vinteren med snø, isdekke og stengte veier. Vi har jobbet for at syke menneskers verdighet skal ivaretas.

To kvinner og to menn, fra Hammerfest, som i andre sammenhenger fremstår som fornuftige – ser ikke det bildet verken i nevnte leserinnlegg ei heller i tidligere leserinnlegg med samme budskap. Det må være lov å undre på om det virkelig er slik at det største problemet til disse fire er at Vargsundexpressen noen få ganger i året er innstilt grunnet været eller fordi båten noen ganger har driftsstans - slik at de får problemer med å rekke flyet til syden. Er det virkelig mulig? Det handler altså ikke om liv, men om tapte penger. Det finnes mange type forsikringer som kan tegnes for folk som starter reisen 14 mil fra en flyplass, men ingen forsikringer kan dekke liv som forringes eller går tapt fordi sykehus og fødeavdeling for vår region ligger to til fire timer med ambulansebil ute ved havet.

Når vi jobber for fødeavdeling, geriatri og for at syke eldre og akutt-syke pasienter fra Kautokeino og Alta skal slippe omlasting fra en sykebil til en annen i all slags vær, når vi skriver om mennesker som opplever prognosetap grunnet omveien til Hammerfest fordi "alle" må innom lokalsykehuset før de sendes til riktig behandlingssted - blir vi idiotforklart av noen av skribentene – ja en av dem har til og med klaget NRK inn for Krignkastingsrådet fordi NRK intervjuet undertegnede i et innslag i Lørdagsrevyen i januar 2019. Da var klager Husebye opptatt av at pasienter fra Kautokeino kunne reise med buss fra Kautokeino via Karasjok til Porsanger og videre til Hammerfest når de skal på korte undersøkelser ved det det som betegnes som lokalsykehus 280 kilometer fra Kautokeino. Huseby forteller ingen at reisen er betraktelig lengre og mer tidkrevende enn reisen til Alta og hurtigbåten fra Alta til Hammerfest. Hvor er solidariteten med syke, fødende og sårbare? Den ser ikke ut til å være til stede, bare dere kan reise til syden raskest mulig.

Mon om det ikke er slik at det vi ser her - er en kamp for at båten mellom Hammerfest og Alta skal legges ned. Det kan være vi ser en kamp for skribentenes egne interesser og for at de samme fire som skriver dette til syvende og sist skal ha mulighet om ei tid til å skrive nye artikler hvis båteruta legges ned: Da kan det fort bli leserinnlegg som forteller om urettferdigheten dere har og må oppleve fordi flyplassen i Hammerfest er for liten - og at dere må ha ny flyplass på Grøtnes fordi det er så langt å reise med buss til Alta for å fly til syden.

Det er bare en ting å si til dere fire: Fortsett å kle av dere verdigheten. Få andre kan gjøre det bedre.

Irene Ojala

Pasientfokus