Skjæran og egenandelene

– For en god del av oss vil egenandelen bli adskillig lavere, skriver Odd Walseth.

Odd Walseth  Foto: Kita Eilertsen

Meninger

Ap's nestleder Bjørnar Skjæran hadde et avisinnlegg i Altaposten den 28. desember, der han kommer med en bløff som jeg vil påpeke.


– Godt nytt år for vanlige folk

– Ingen kan leve av applaus, skriver Bjørnar Skjæran.

 

Han skriver at egenandelene økes for vanlige arbeidsfolk. For 2021 økes ikke egenandelen for helse. Den vil være på samme nivå som for 2020. Egenandelstak 1 og 2 slås sammen, så for en god del av oss vil egenandelen bli adskillig lavere.

Vil minne Skjæran om at i Soria Moria-erklæringen til Stoltenberg regjeringen het det så fint at Regjeringen vil redusere egenandelen på helsetjenester og holde den på et lavt nivå. Det motsatte skjedde. I 2005 var egenandelen kr 1.585 og i 2009 var den steget til Kr 1.780. Prisstigningen på egenandelen var rundt 3% høyere enn konsumprisindeksen for samme tidsrom.

Egenandelstak 2 ble vel litt redusert i den perioden. Egenandelen var kr 2.040 i 2013 da Stoltenberg-regjeringen gikk av. Så Ap har vel hatt størst økning på egenandeler. Bjørn Skjæran ser for seg å sitte ved Kongens bord. Da bør du være ærlig. Men kanskje det er en vane i det partiet.

De fleste husker nok Jonas Gahr Støre da han bløffer om samtaler som han hadde med Hamas-leder. Og mange husker nok lovnaden til Stoltenberg da han sa det skulle skinne av norsk helsevesen. Det ble en flau forestilling. Norge og hele verden har vært i en i en meget spesiell situasjon og mange har vært permiterte og blitt arbeidsledig. Heldigvis bor vi i et land som har økonomi til å komme med økonomisk hjelp til bedrifter som sliter. Og det er mange arbeidsfolk som har stått ekstra på for å holde hjulene i gang. De skal ha ros for den innsatsen som de har visst. Det er også mange deltidsansatte her i landet. Spesielt i kommuner og handelsnæringen.

Jeg bor i en kommune som sosialistene har hatt styringen med i de fleste årene. Og her er det en god del deltidsansatte i kommunen. Nettopp ble omsorgssenteret i Alta åpnet og renholdet av bygningen skal ikke utføres av kommunalt ansatte, men av privat firma. Og så får vi være glade for at minstepensjonen for enslige øker med Kr 4.000. Og til slutt vil jeg bare si at Bjørnar Skjæran og alle andre også sikkert er velkommen som innflytter til Bø om de ønsker det.

Odd Walseth