– La barna og bredden slippe til

– Stivbeint tolkning har sin pris, skriver Altaposten på lederplass

Illustrasjonsbilde.  Foto: Karl Eirik Steffensen

Meninger

Vi har vært tilhenger av en varsom og fornuftig gjenåpning etter koronakrisen, men det betyr ikke at all logikk settes til side. Det henger ikke på greip at breddeidretten settes utenfor all aktivitet hele sommeren, selv der det ikke finnes snev av smitte.

I forrige uke ble det klart at Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet ikke vil anbefale at det åpnes for fotballkamper i barne- og breddeidretten før 1. september. Mens badeland og treningssentre åpnes med naturlige restriksjoner – og elitelagene sparker i gang serien – har man konkludert med at barna så å si mister en hel utesesong. I hvert fall i Finnmark, der været i september skremmer oss inn.

Det blir unektelig merkelig at treningssentre i Oslo eller danskebåten fylles opp, mens barna i Honningvåg holdes utenfor helt til 1. september. Når logikken brister, betyr det også at selve smittevernregimet havner i miskreditt. Det er kanskje det farligste av alt, ettersom tillit har vært kvalitet nummer en gjennom 3-4 siste månedene.

For stibeint tolkning og prioritering har sin pris og den blir veldig høy for barna, både sosialt og sportslig. Vi har derfor stor forståelse for den frustrasjon man blant annet bærer til torgs i Finnmark fotballkrets, både på vegne av barneidretten og de nest beste. Leder Roger Finjord er med god grunn «alvorlig redd for at vi kommer til å miste både spillere og lag hvis vi må vente helt til september». 

Vi tror alle er i stand til å følge opp smitteverntiltakene på ansvarlig vis i breddeidretten, samtidig som man naturligvis er årvåken for oppblussing lokalt. Det er voksne, ansvarlige mennesker som styrer dette fra sidelinjen og som vil gjøre sitt ytterste for trygghet.

Vi mener det skal svært gode grunner til for å holde jenter og gutter på pinebenken gjennom en hel sommer. Det framstår som alt for rigid – og spørsmålet er nok en gang hvorfor det ikke er mulig å gjøre lokale avveininger. Den er basert på lokale forutsetninger.

Selvfølgelig bør gjeldende smittevernregler holdes i hevd. Det er ingen som har interesse av å gå på tvers av rådene fra myndighetene. Alle respekterer dette, men både fotballforbundet og idrettsforbundet bør videreføre tett dialog for å sikre aktivitet for barn og unge.