Krysspress ga luft under vingene

Nå gjelder det å holde trykket oppe og sørge for at flyene er tilgjengelig. Da vil også etterspørselen og inntektene komme, forutsatt at selskapene ikke priser seg helt bort, skriver Altaposten på lederplass.
Meninger

Krysspress ga luft under vingene Regjeringen kom på banen en smule etter «rutetabellen», men det var ekstremt viktig at det ble satt opp ekstra avganger mellom Finnmark og Oslo i den tredje krisepakken.

Uten denne infrastrukturen er det rett og slett umulig å sveive igang virksomhet som ligger brakk, blant annet i reiselivsbransjen, inkludert hotellbransjen. Med blodrøde tall hadde det vært en utfordring å starte på motbakken i sommer. For noen ville kneika blitt skjebnesvanger – og ingen må tro at faren er avblåst.

Etter spørretimen og vedvarende press fra både næringsliv, samfunnsliv og politikere, måtte samferdselsminister Knut Arild Hareide respondere onsdag ettermiddag og bidra med informasjon et par dager før tiltakspakken skulle åpnes. Det utløste en rekke viktige avganger, blant annet to daglige direkteruter fra SAS og Norwegian i seks dager per uke. Norwegian hadde bare timer før gitt beskjed om at deres tilstedeværelse var langt fram i tid, så her var det i realiteten veldig mye på spill for en togløs region.

Da er det ekstra nødvendig at det utøves politisk press fra ulike aktører. Alta næringsforening har vært forbilledlig framoverlent i denne saken og har på en utvetydig måte synliggjort hvilke utfordringer situasjonen byr på. Antall avganger har droppet fra flere tusen til noen få hundre etter at Norge ble satt i dvale fra 12. mars. NHO Arktis har også være aktive, ikke minst for sine medlemmer som har vært passe begeistret for både karantener og en viss treghet i systemet.

Det var behov for en tverrpolitisk aksjon etter at Alta og Kirkenes ikke fikk «napp» gjennom et par måneder, til tross for at det tidlig ble klart at «pasientbrua» til UNN i Tromsø knaket i sammenføyningene. Her var også Pasientreiser i Finnmarkssykehuset vært proaktiv og synliggjort at mange pasienter har fått en uholdbar reise for å får spesialisthjelp

Vi skal være forsiktige med etterpåklokskap midt i en pandemi som håndteres med varsomhet ved gjenåpning, men vi mener reaksjonstiden var altfor lang, før man lyttet til advarslene fra nord. Når det så først tetnet til på onsdag, er vi glade for at regjeringspartier som Høyre og Venstre bidro til press innenfra, mens finnmarkspolitikere som Steinar Karlstrøm (Ap) og Bengt Rune Strifeldt (Frp) løftet saken i spørretimen. Her var det absolutt ingen anledning til å drøye tiden, og Knut Arild Hareide ( KrF) laget da også minimalt med turbulens i forbindelse med innspillene.

Nå gjelder det å holde trykket oppe og sørge for at flyene er tilgjengelig. Da vil også etterspørselen og inntektene komme, forutsatt at selskapene ikke priser seg helt bort.

Rolf Edmund Lund

Ansvarlig redaktør