Gratangen 25. april 1940

– Krig er en tragedie som alle parter må leve med , skriver Sverre Håkon Bruun.

Illustrasjonsbilde  Foto: Utlånt av Frithjof Heitmann

Meninger

Jan Petter Pettersen skriver: «Trønderbataljon var den eneste avdelingen som gjennomførte sitt oppdrag da de gikk over Fjordbotneidet og besatte terrenget rundt R-50.»
Rambergs forsvar av Alta bataljon

– Kommer med flere påstander som er direkte usanne, skriver Kurt Henrik Dalmo.Kamphandlingene i Gratangen

– Det kan se ut til at agendaen er å svekke myten om Alta bataljon, svarer Svein Erik Larsen Ramberg.Gratangen og krigshistorisk debatt

Kurt Henrik Dalmo svarer Svein Erik Larsen Ramberg i denne replikken.Innsatsen til Alta bataljon i Gratangen

Avsluttende kommentar vedrørende Alta bataljon fra Svein Erik Larsen Ramberg– Alta bataljons soldater var også ofre

Krigshistorisk forfatter og pensjonert offiser Jan P. Pettersen tar for seg debatten om det som skjedde i Gratangen i 1940.


Så langt er alt vel, men så forlater trønderne sine stillinger og går ned til bebyggelsen, spiser og legger seg til å sove fordelt på mange hus i et større område uten nødvendig vakthold.

I løpet av natta blir de omringet av tyske soldater og skytingen starter.

En som var til stede under de tragiske hendelsene var 83 Helgesen (fra Talvik. Han ble skutt 7.nov 1944) 1 kp, Alta Bataljon. Han sier i sin dagbok: «Når det er stille mellom stormbygene hører vi mitraljøser både fra trønderne og tyskerne. Enkelt skudd hørte vi også. Noen tunge drønn – antagelig fra bombekastere. Tyskernes mitraljøser har større skuddhastighet enn våre, så vi hører når de skyter. Vi synes det er en underlig skyting. Vi kan ikke skjelne to frontlinjer. De av våre avdelinger som ligger nærmest deltar visstnok også i kampene».

Det er vinklingen som Jan Petter Pettersen har på begivenhetene som blir skjev. Hvem som skjøt hvem får vi aldri vite – ingen ting kan bevises. Krig er en tragedie som alle parter må leve med.

Vi får snart den samme diskusjonen som svenskene har ang. Kong Karl den 12 (i 1718 ble han skutt under en krig mellom Sverige og Norge.) Døde han av en norsk eller svensk kule?

Fjelldal den 26.11.19

Sverre Håkon Bruun