Loppas nest største parti

Vår anmodning må være at Loppa-politikerne forlater spillet og tenker helhetlig på vegne av lokalsamfunnet, skriver Altapostens redaktør.

Valgurne Loppa på legeskyssbåten 

Meninger

Det hender ikke så rent sjelden at jubel på valgnatta ender med bakrus og blåmandag. Det er bare å høre med Loppa Senterparti som ligger an til å bli redusert fra fem til en representant i det nye kommunestyret. Det er nesten så man må gni seg i øynene over det som har skjedd, ikke minst må det være spesielt for de som la Sp-lista i stemmeurnen.

Nå skal det sies at vi har gnidd oss i øynene før, blant annet i kommunestyresalen i Alta der vi fikk nasjonens oppmerksomhet da frustrerte Frp-politikere og politiske venner forlot avstemmingen på direkten. Det meste kan skje i nattens mulm og mørke – og i lys av dette skal vi kanskje være forsiktig med å konkludere før kommunestyrene har gjennomført selve voteringen. Både her og der.

Hvem som har sveket hvem i tiden etter valget i Loppa avhenger av hvem du spør, men det er på det rene at stolleken har gjort det ukjente partiet «Uavhengige» neststørst i Loppa. Alle fire har forlatt Sp-skuta i Loppa på grunn av en bitter strid – og er ikke snauere enn at de innkasserer varaordføreren i kabalen som nå legges. Hvis det er en trøst må det være at de forfalne Sp-politikerne neppe er veldig uenige i det som Senterpartiet forfekter når det gjelder sentralisering og distriktspolitikk. De presiserer da også at de kun har meldt seg ut av Loppa Sp.

Veien fra opptelling til konstituering er brolagt med utfordringer, men Senterpartiet har vist seg å være spesialister på forhandlinger, eller skal vi si hestehandel. De har vært ordfører-spesialister landet rundt , så det handler om sunt bondeskjønn i et landskap av politikere som forsøker å finne et flertall med kalkulatoren parat.

Rekken av tabber må ha vært uendelig i Loppa, fra lista ble levert ukumulert til mangelen på dialog etter valget. Den store tabben er blant annet å endre spillereglene underveis, for eksempel å finne ut at nominasjonsmøtet ikke utpekte ordførerkandidaten, selv om det fantes en klar formening om rekkefølgen. I stedet fikk man en fiks ide om at antall personstemmer skulle være avgjørende. Når man kommer så skjevt ut av startblokka er det fare for at mannskapet springer i alle retninger

For Senterpartiet har resultatet blitt fatalt, mens unge Gøril Rydheim Henriksen får være ansiktet utad for fire tidligere Sp-politikere som har trukket lykkeloddet i politisk makt. Arbeiderpartiet har funnet det fornuftig å sitte stille i båten, før de altså har plukket opp den ene etter den andre over ripa. Resultatet er at blokka får solid flertall.

Vår anmodning må være at Loppa-politikerne forlater spillet og tenker helhetlig på vegne av lokalsamfunnet. Her har det vist seg at man ikke er veldig uenig om Loppas veivalg videre.

Rolf Edmund Lund,
Ansvarlig redaktør