– Lite tillitsvekkende av Høie

– Bagatelliserer situasjonen, mener Kjersti Toppe.

SVARER HØIE: Stortingsrepresentant Kjersti Toppe i Senterpartiet.  Foto: Bjarne Krogstad

Meninger

Helseminister Bent Høie beskylder meg for å spre frykt i Nord-Norge fordi jeg kritiserer gjennomføringen av operatørbyttet i luftambulansetjenesten. Angrepet er usaklig. Undersøkelser viser at halvparten av befolkningen i Nord-Norge har mistet tillit til luftambulansetjenesten. Helsepersonell har fått klar beskjed fra helseforetaket om å begrense bruken av luftambulanse. Seriøse fagpersoner, som akuttoverlege Torben Wisborg, sier til VG at det bare er flaks at det ikke har skjedd alvorlige hendelser, etter uker med svekket beredskap.

At luftambulansen i nord i en hel måned har vært avhengig av daglig helikopterbistand fra Forsvaret, er ifølge Høie bare en del av bistandsavtalen mellom helsetjenesten og Forsvaret. Det er å bagatellisere situasjonen. Bistandsavtalen mellom Forsvaret og helsetjenesten er ikke ny. Men det nye er at Forsvaret må bistå i noe som ikke skyldes en ytre hendelse. Situasjonen har helseministeren og hans helseforetak skapt helt på egen hånd. Det fordi de ville spare penger på lønna og vilkårene til de ansatte i tjenesten. Attpåtil er det en situasjon man har hatt hele to år på å forberede seg på.

Høie påstår at de daglige statusoppdateringene fra Luftambulansetjenesten HF viser at beredskapen har vært god helt siden selskapet Babcock overtok tjenesten. Da bør helseministeren lese statusoppdateringene én gang til. Der fremkommer det at ambulanseflytjenesten dag etter dag har hatt færre fly i beredskap enn den skal, hvorav flere av flyene ikke har kunnet lande på kortbaneflyplasser. Helseministeren påstår også at alle pasienter med behov, har fått luftambulansetjeneste. Det er heller ikke riktig, for det er godt kjent at pasienter som normalt hadde fått luftambulanse, er blitt sendt med rutefly og bil.

Krisen i luftambulansetjenesten har altså fått sine konsekvenser, for både pasienter og landets beredskap. Statsråden nekter å ta dette inn over seg. Han tviholder på at alt er i sin skjønneste orden. Det er lite tillitvekkende.

Kjersti Toppe (Sp)

Stortingsrepresentant