«Ingen har jo dødd av dette»

– Når dét er argumentet mot de bekymringene vi i Arbeiderpartiet har for anbudsutsetting av kriseberedskapstjenester og den pågående ambulanseflykrisen så må jeg si at det gjør meg kok forbanna, skriver Johan Vasara.

Ordfører Johan Vasara (Ap) i Kautokeino kommune.  Foto: Kautokeino kommune

Meninger

Overlege Mads Gilbert v/ UNN koker regelrett over når han til VG 23. juli sier; – «Hvis målestokken er at du må slenge et lik på bordet, har vi flyttet grensene for hva som er akseptabelt veldig langt».

Det er et legitimt folkekrav at syke mennesker skal få luftambulanse når behovet er der. Det bør ikke herske tvil om man skal få nødhjelp til ens gamle foreldre, seg selv eller ens nyfødte baby med raskest mulig transport til sykehus. Vi kan ikke godta at våre lokale sykehjem og helsesentere får anmodninger fra helsemyndighetene om å unngå bruk av ambulansefly for å spare på flykapasiteten.

For landets desidert største kommune, Kautokeino, langt unna både sykehus og flyplass i et fra før av stort fylke har det alltid vært påkrevd med en bastant og sta lege for å få rekvirert luftambulanse. Uten flyplass har våre leger ofte vært i situasjoner der de nærmest må bønnfalle AMK over telefon i 20 - 30 minutter før det til slutt sendes helikopter. Det er uakseptabelt at det nå skal bli enda verre, for det blir verre hvis de allerede skjøre helikopterressursene nå tvinges til å også betjene områder som har flyplass - men som altså har mistet ambulansefly. Når vi og enkelte andre områder kun har helikopter som alternativ betyr det at helikopteret må være ledig og parat 24/7 året rundt. Mødre med barsels- og fødselskomplikasjoner og folk med hjertestans og hjerneslag kan ikke vente i timesvis mens helikopteret transporterer pasienter i Berlevåg og Honningsvåg, mennesker som burde hatt ambulansefly tilgjengelig fra sine lokale flyplasser. Uten operativ ambulanseflyplass i Indre-Finnmark gambles det med livene våre fra før, vi kan ikke akseptere en forverring av denne situasjonen ved at også helikopteret nå forsvinner. Med bil i utrykning tar det 4 i timer til sykehuset i Hammerfest og 6 timer til Tromsø. Liv kan gå tapt.

Her har Regjeringen og ansvarlige myndigheter i Oslo det øverste ansvaret for å rydde opp. Med to års planlegging har krisen vært varslet lenge. Vi er allerede 3 uker på overtid siden den nye operatøren Babcock tok over 1. juli, og fremdeles varsles det om forlengelse av krisetiltakene. Vi forventer ikke bare en løsning, men en forbedring av beredskapen til alle oss som bor i nord.

Johan Vasara (Ap)

Ordfører i Kautokeino kommune