– Det er ikke akseptabelt for meg som mor å ikke vite hvor min 6. klassing skal gå på skole neste år

Politikerne må ordentlig på banen og de må på banen nå, skriver mor og lærer ved Saga skole, Therese Kjellmo Munkvold.

Foreldre reagerer på at man ikke vil bygge ut skolen i Saga.  Foto: Altaposten

Meninger

Som mor til to elever ved Saga skole, lærer på skolen og avtroppende styreleder i Aspemyra velforening, kan jeg ikke la gårsdagens artikkel «Saga skole kan ikke bygges ut» passere uten å komme med en uttalelse.

Jeg er dessverre ikke sjokkert over kommunallederens uttalelser, bare veldig, veldig skuffet. Saga skole er for liten, punktum. Dette er ikke en plutselig situasjon, men en situasjon som politikerne har kjent til i mange år. Da skolen ble bygget var den allerede for liten, men man tok da «til takke» med det man fikk. Den siste tiden har den politiske maktkampen omhandlet skolesituasjonen Komsa/Bosskop/Aronnes, og vi foreldre i Saga har frivillig plassert oss selv på innbytterbenken. Der kan vi ikke sitte mer.

Viser til hovedutvalgsleder for oppvekst og kultur, Hilde Søraa`s (Ap) uttalelse: «Vi har god tid til å planlegge og se hva vi skal gjøre. Det er ikke en prekær situasjon, men noe som må gjøres for skoleåret 2019/2020».

Der er jeg helt uenig. Situasjonen er allerede prekær, da allerede tre klasser i tillegg til samiskundervisningen er plassert i en brakke på utsiden av skolen inneværende skoleår. Neste skoleår kommer det flere nye elever inn, enn det vi sender til ungdomsskolene, for ikke å snakke om årene som følger. Hvor mener Søraa at vi skal gjøre av de elevene som vi ikke har plass til? Hva med de som vurderer tomtekjøp på Bang-jordet? Skal de når huset er ferdig bygget, få beskjed om at deres håpefulle må busses til Elvebakken, Tverrelvdalen eller til en helt annen skole? Denne situasjonen kan ikke henge i løse luften mer.

Politikerne må ordentlig på banen og de må på banen nå. Naboer som skuler på hverandre, foreldre som settes opp mot hverandre, rykter, «hemmelige» møter og avgjørelser osv. Det er det vi i Saga nå må gjøre, brette opp ermene og rope høyt, for å unngå! Kommunen må ta tak i dette umiddelbart, og det eneste riktige må være utbygging. Bossekop, Komsa og Aronnes er tre velfungerende og gode barneskoler, som med oppussing vil fungere godt i mange år fremover. De økonomiske midlene må helt klart rettes mot øst, og Saga skole. Det er i Saga eiendomsutviklingen er på topp, til tross for at Raknes påpeker at elevtallet generelt i Alta går ned. det gjelder så absolutt ikke for denne bydelen. Og da kan heller ikke alle bli tatt med i dragsuget som en slik kommentar medfører.  

Det er ikke akseptabel som mor til en 6. klassing og ikke vite hvor han skal gå i 7. klasse før tidligst når sommerferien nærmer seg. Skal Raknes da sende han til Elvebakken eller Tverrelvdalen? Skal han da enda kanskje splittes fra klassekameratene sine siste året på barneskolen, og begynne på en helt ny skole og gå der i ett år? Alle vet hva som skjer i 8. klasse, da må han busses videre til Alta ungdomsskole eller Sandfallet ungdomsskole. For ikke å snakke om 3. klassingen min. Hvor lenge skal hun få leke med klassevenninnen og nabojenta i både skolegården og i hagen, før også hun må sendes videre til en ny skole? Jeg er helt sikker på at både Elvebakken og Tverrelvdalen skole er gode opplæringsarenaer, men nå er det altså slik at mine barn går i Saga, og så lenge jeg kan, både skal og vil jeg kjempe for at de blir værende her på sin nærskole!

Foresatt og lærer ved Saga skole, og avtroppende styreleder i Aspemyra velforening

Therese Kjellmo Munkvold