Langpasning til Afrika avsluttes etter åtte års støtteaksjon for fotballjentene og deres familier i Matahareslummen i Nairobi. I løpet av disse årene er det samlet inn utrolige 2,8 millioner kroner.

Dette er kroner som har gjort stor forskjell i Alta Village, der det er bygget opp skole, barnehage og tjenester vi tar som en selvfølge. Noe så opplagt som helsetjenester må være på plass for å kjenne på den grunnleggende trygghetsfølelsen.

Marianne Haugvik Hodne fra Alta har stått i spissen for et hjelpeprosjekt som ikke kan framsnakkes nok, et solidarisk løft som krevde utholdenhet og stahet. For ikke å snakke om et varmt hjerte, et strukturert hode og velutviklet evne til å løfte blikket fra navlen.

Vi gjenkjenner et brennende hjerte når vi møter det. Flammende nestekjærlighet har en egen evne til å smitte; vekke oss fra den slumrende hverdagen. I 2010 var det en engasjert 20-åring som innstendig ba om å få et reisebrev fra Kenya på trykk. Det fikk hun.

Reisebrevet handlet verken om elefantsafari eller trivielle opplevelser, men om å skape et fundament for å realisere drømmer for lutfattige jenter på andre siden av kloden. Fotballkolleger i slummen som trengte de mest opplagte ting som sko, vann og mål, men det var framfor alt medmennesker som trengte en utstrakt hånd for å skape trygghet for seg og sine barn.

Hjemme i Alta var det lagkamerater, supportere, bedrifter og andre som mer enn gjerne ble med på laget. De så at dette var noe mer enn en langpasning. Det var også en presis og følsom lissepasning.

Fotball og idrett kan sikkert oppleves som en triviell del av livet, men kan også på forunderlig vis skape dialog og felles kontaktpunkter. For eksempel mellom fotballjenter i Alta IF og OGSY i Nairobi. VM som pågår akkurat nå, er det nærmeste vi kommer en en global fellesarena for kappestrid, akkurat som OL i Korea ga håp om at brødre og søstre i nord og sør skulle møtes igjen.

Å ta et steg ut av mismot og fattigdom handler gjerne om læring, kunnskap og mestring. Da blir barnehage og skole en kodeknekker, som fremmer selvstendighet og mulighet til å stå på egne bein i livet, slik jentene og barna i Alta Village er et eksempel på. Derfor kan Marianne og Langpasning til Afrika slippe taket, la hjertebarnet vokse videre og unnfange de viktige drømmene på egne premisser.