– Debatten må ha vært rystende å høre på for dem i nord

– Det skumle er når flyene står på bakken, skriver Kjersti Toppe.

Kjersti Toppe i Senterpartiet.  Foto: Bjarne Krogstad

Meninger

Stortinget debatterte luftambulansesaken torsdag 7.juni. Debatten i Stortinget måtte være rystende å høre på, særlig om man bor i Nord- Norge og stemmer Venstre, FrP eller Høyre. Venstres representant Carl-Erik Grimstad roste helseministeren for sin dyktighet i saken, og mente at det stort sett var andres parti sin skyld at folk ble redde og engstelige.

At opposisjonen tok opp saken, bidro til følge Venstre til unødvendig frykt. Jeg er kjent med at Venstre har gjort et godt valg i blant annet Alta. Jeg vil be alle Venstre-velgere her å gå inn på Stortingets nettsider og høre debatten i reprise, og bli klar over hva Venstre står for i denne viktige helsesaken.

Men Høyre var ikke stort bedre. Ifølge Høyres representant i Finnmark , Marianne Haukland, var det så «skummelt» at noen parti foreslo at man skulle annullere en kontrakt. For tilbudet skulle jo bli så mye bedre. Men det som er skummelt, er ikke å bryte en kontrakt som ble inngått etter en skandaløs anbudsprosess. Det skumle er når ambulansefly står på bakken. Det skumle er når erfarne piloter rømmer tjenesten, fordi helseforetaksdirektørene gambler med kompetansen og legger pilotene og flyteknikere i potten i anbudskonkurransen.

Det som burde bekymre stortingsrepresentanten fra Høyre er den klart inhabile styrelederen, manglende risikoanalyser, lekkasje av sensitiv informasjon, bevisst konkurranse for å svekke ansattes lønns- og arbeidsbetingelser og ikke minst: arrogante direktører i helseforetakene som ikke sier unnskyld, ikke tar selvkritikk , ikke kan garantere for beredskapen , ikke vil offentliggjøre sine vurderinger og som har frimodighet til å uttale at de kunne gjort det samme igjen, og en helseminister fra Høyre som støtter dem.

Helt siden 2015 , da den offentlige utredningen anbefalte helseminister Høie å utrede offentlig drift av luftambulansetjenesten, har regjeringen sviktet. Først når alle flyene sto på bakken samtidig en natt i april i år, reagerte Høie. Høie mener han tar ansvar ved å sette inn kompenserende tiltak. Men de kompenserende tiltakene løser ikke årsaken til krisen, det at piloter og flyteknikere søker seg vekk fra luftambulansetjenesten. Det er Høies ansvar at vi har en beredskapskrise i luftambulansetjenesten, der helikopterbistand fra Forsvaret er satt inn i fredstid.

Høie uttalte i stortingsdebatten at han ikke mener det er noe krise, og at beredskapen aldri har vært bedre enn nå. Vel, det viser at han ikke kan ha forstått saken.

Det viser også grunnen til at stortinget måtte gripe inn. Senterpartiet vil følge saken tett videre. Vi stoler fremdeles ikke på at Høie vil ta ansvaret for dette , uten et konstant press fra folk i Finnmark som bruker sterke talspersoner på stortinget for å fremme sin sak.

Kjersti Toppe

Helsepolitisk talsperson

Senterpartiet