Kystpartiets Odd Walseth er opptatt av sosial boligpolitikk. Det er jeg og Alta SV veldig glad for, selv om de borgerlige gjennom fire år etter min oppfatning skapte grunnlaget for at priser som gjør at førstegangsetablerne har store problemer med å komme inn på boligmarkedet. Når tomter omsettes for opp mot 1,5 millioner kroner viser det at Alta kommune har lyktes svært dårlig med sin boligpolitikk. Hovedansvaret for dette ligger hos de borgerlige partiene som styrte fra 2011 til høsten 2015.

Samtidig er SV på ingen måte fornøyd med bidraget vårt, verken vårt eget eller samarbeidsparti på rød og grønn  side. Det er ingen tvil om at vi «sov i timen» da de blå styrte fra 2011 til 2015, og først på slutten gjennom politisk håndverk klarte å skape flertall for at også Alta kommune skal være en aktiv tilrettelegger av kommunale felt med tomter til selvkost. Det er all grunn til å rose lokalt næringsliv, eiendomsutviklere og entreprenører, for den jobben de har gjort med å få fram boliger. Problemet, og det er i dag vårt ansvar, er at de private har vært enerådende og at kommunale felt med rimelige tomter ikke har blitt brukt til å dempe prisnivået.

SV har brukt enormt mye politiske krefter på å få snudd holdningen om at vi ikke skal utvikle kommunale felt og selvkosttomter. Fortsatt er det en lang vei å gå, både slik vi oppfatter administrasjonen og de på blå side. Vi er glad for at det i Ap er en stadig større forståelse for at boligproduksjonen må opp og at private og kommunale felt må utvikles parallelt for å ha et priskorrektiv.

Når Odd Walseth vil frata sine politiske motstandere retten (moralsk rett) til å søke tomt, og at han åpenbart mener at røde politikere skal utelukkes fra å søke på lik linje med andre, synes jeg han bør be om at tildelingskriteriene endres og at dette tas inn.

Tommy Berg

Tomtesøker og leder i Alta SV