I oktober 2015 gjorde helseminister Bent Høie følgende: «Kom til sykehusene på Helgeland for å lytte til de ulike miljøene før jeg tok stilling til hva som skulle skje med sykehusstrukturen. På en reise som dette sjekker jeg de signaler som har kommet tidligere, samtidig som jeg  får høre direkte fra de involverte hvilke synspunkter de har».

Kloke ord og fornuftig handling av en ansvarsfull statsråd. Samme minister har konstant hindret at det blir foretatt utredning om sykehusstrukturen i Vest-Finnmark. Han han feier stadig det logiske krav om utredning til side. Der er han samstemt med den notoriske Alta-hater Ingalill Olsen: «Sykehuset skal være i Hammerfest. Vi har ikke behov for faglige innspill».

Dermed ser politikerne i Alta ingen annen utvei enn å initiere en utredning på egen bekostning. Som forventet konkluderer den med at det vil føre til store økonomiske gevister, og sparte menneskeliv, hvis det blir sykehus i Alta og nærsykehus i Hammerfest. Hva sier helseministeren til dette?

«Det synes jeg er beklagelig. Istedet for å bruke penger på en utredning som ikke vil få noe innvirkning på fremtidig helsetilbud, kunne pengene vært brukt på helsetjester til befolkningen».

Har noen sett maken til arrogant statsråd?

Jeg skulle gjerne sett at helseministeren svarer oss som er prisgitt Helse Nord på følgende spørsmål: Hvorfor blir Vest-Finnmark behandlet annerledes enn Helgeland eller det øvrige Norge i en sak som er av så stor betydning for vår helse?

Må vi finne oss i det? Nå må politikerne gå samlet inn for å bruke rapporten til å få fremlagt fakta for storting og regjering. Kanskje er det sent, men fornuften må seire. Stå på!

Frithjof Heitmann